Wolt-bude bliver overfaldet og røvet: "De går bevidst efter os"

Gerningsmændene går målrettet efter Wolt-budene, fordi de er nemme ofre, mener flere bude.
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
AF FAGBLADET 3FDISTRIBUERET AF RITZAU

Flere Wolt-bude bliver passet op på gaden, overfaldet og får stjålet deres scootere, mens de leverer danskernes take-away.

Det fortæller en række Wolt-bude, som føler en enorm afmagt ved situationen, til Fagbladet 3F.

"Vores scootere er vores eksistensgrundlag. Vi bliver systematisk frarøvet vores eneste måde at tjene penge på," fortæller Evelina Vasiljeva, der kommer fra Letland og har kørt for Wolt i to år.

Evelina Vasiljeva blev passet op i starten af februar af en flok unge mænd ved Nørrebroparken i København. De krævede, at hun afleverede sin scooter til dem.

"Jeg begyndte at råbe og skrige, og heldigvis endte de med at løbe væk, men jeg var meget bange bagefter," fortæller hun. Sagen blev ikke meldt til politiet, fordi hun ikke troede på, at der ville ske noget.

Evelina Vasiljeva er langt fra alene om at blive udsat for et forsøg på røveri.

Wolt-budet Pietro blev i starten af marts sendt til et boligområde i det københavnske Nordvestkvarter for at levere en burger. Men ved adressen dukkede der pludselig seks personer op, der forsøgte at frarøve ham hans scooter.

"Der løb en hen imod mig og sparkede mig på armen. Han prøvede at få mig til at falde af, men det gjorde jeg ikke," fortæller han.

Pietro nåede at flygte fra overfaldsmændene, men han er stadig chokeret over episoden. Han har anmeldt episoden til politiet.

Københavns Politi bekræfter, at de efterforsker en sag, hvor en “forurettet person kørte på en scooter”, oplyser Københavns Politi til Fagbladet 3F

Pietro er ikke budets rigtige navn. Han ønsker ikke at stå frem, og Fagbladet 3F har derfor besluttet at give ham et fiktivt navn. Fagbladet 3F er bekendt med hans fulde identitet.

Pietro mener, det er organiseret kriminalitet, der bliver styret af nogle bagmænd, som ved, Wolt-budene er nemme ofre, fordi de altid er alene.

"Jeg var i chok, efter det skete. Jeg er sikker på, dem, der havde bestilt maden, var med til at planlægge overfaldet," siger han.

Når Wolt-budene får stjålet deres scooter, mister de også deres indkomst. For Wolt aflønner budene for hver levering, og kan de ikke levere mad til kunderne, tjener de ingenting.

Københavns Politi oplyser i et skriftligt svar, at de sager, som Fagbladet 3F har forelagt dem, bliver efterforsket.

“Vi gennemgår løbende sager om vold og røveri for at undersøge, om der skulle være en sammenhæng imellem dem’, skriver Københavns Politi.

At røverierne er særligt målrettet madbude, hersker der enighed om blandt flere bude, som Fagbladet 3F har talt med.

"Vi er nemme ofre, for de ved, hvornår vi kommer, og hvor lang tid vi er væk," fortæller Pablo, der kommer fra Argentina og har arbejdet for Wolt i syv måneder.

Pablo mener, at gerningsmændene bestiller maden, så de ved, præcis hvornår de kan stjæle scooteren.

"De sørger for at bestille mad til en bygning, mens de gemmer sig i nærheden. De går bevidst efter os. Mens vi leverer maden, slæber de scooteren et sted hen, hvor de kan smadre låsen eller stjæle reservedelene," fortæller han.

Pablo fik selv stjålet sin scooter på Amager i december ved en lignende episode, mens han leverede mad. I netop den måned mener han, at antallet af tyverier eksploderede.

"Hver uge skrev folk, at deres scootere var blevet stjålet, og at vi skulle være forsigtige," siger Pablo, der ønsker at holde sit efternavn skjult af frygt for repressalier fra gerningsmændene.

Pablo oplever, at problemet med tyverier gælder alle bude, der leverer take-away for leveringstjenester. Han mener også, at Wolt har forholdt sig alvorligt til på de voldelige røverier eller forsøg på samme.

Fagbladet 3F har spurgt Wolt, hvad deres reaktion er på, at flere Wolt-bude bliver overfaldet og berøvet.

Fagbladet 3F har også spurgt Wolt, hvor stort omfanget af problemet er, hvor mange sager der er blevet politianmelt, samt hvad Wolt kan gøre for at hjælpe de bude, der bliver overfaldet eller får stjålet deres scooter.

"Det ønsker vi ikke at kommentere på overfor Fagbladet 3F," lyder det i et kortfattet mail-svar fra kommunikationschef Tine Duelund Schou.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Ritzau.)

Leveringstjenester leverede dansk mad for milliarder i 2020

Wolt-bude vil strejke mod ny betalingsmodel

Fire leveringsselskaber får 5,4 millarder stor bøde i Italien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også