Erhvervsliv i EU-bøn: Godkend støtte efter krisebestemmelse

Det kan få store konsekvenser, hvis ikke hjælpepakker EU-godkendes efter krisebestemmelse, mener organisation.
Foto: Catering Danmark
Foto: Catering Danmark
AF RITZAU

Det kan få store konsekvenser for de danske virksomheder, hvis ikke EU godkender de danske hjælpepakker efter en særlig krisebestemmelse.

Det siger Sune K. Jensen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Alternativet er nemlig et loft over størrelsen på kompensationen, som er væsentlig lavere end det, Danmark har lagt op til.

Loftet for kompensationen for faste udgifter, hvis ikke hjælpepakkerne godkendes efter krisebestemmelsen, er på tre millioner euro per virksomhed frem til sommeren 2021.

Det har fået DI til sammen med organisationen Svensk Næringsliv at sende et fælles brev til EU om at gøre brug af krisebestemmelsen.

"Vi må bare erkende, at den krise, vi står i, er meget dybere, end den vi havde forudset i efteråret," siger Sune K. Jensen.

Der er fra politisk hold vedtaget flere hjælpepakker, der skal støtte de danske virksomheder gennem den krise, som corona har skabt.

Kantinedirektør om hjælpepakker: Undgå forårets fiasko

Alle kompensationsordninger skal statsstøttegodkendes i EU. Det kan ske under to artikler.

Den ene er en krisebestemmelse, som kan bruges under katastrofer. Det var med den, der kunne søges statsstøtte fra i starten af krisen.

Den anden har et loft på, hvor meget virksomheden må få udbetalt. Det er den, der i dag godkendes efter.

Det vil ifølge Sune K. Jensen være katastrofalt for virksomhederne, hvis hjælpepakkerne godkendes med et så lavt loft over støtten.

"Der er rigtig mange virksomheder, som har afholdt udgifterne og har været i banken og fået dyrere kassekreditter. Nogle af de her virksomheder skal ud at kigge i nyere setup, hvor de måske skal sælge bygninger og leje dem tilbage for at få kapital," siger han.

Lørdag oplyste Erhvervsministeriet til Ritzau, at aftalerne fra 27. oktober, 7. november og 20. november stadig mangler EU-godkendelse.

Her blev flere kompensationsordninger blandt andet forlænget til udgangen af januar 2021. De blev også udvidet til at gælde virksomheder, som blev ramt af lokale nedlukninger. For eksempel i Nordjylland.

Eksperter betvivler genåbning af detail den 4. januar Fødevaredanmark: Restaurantleverandører brænder inde med mad Peter Seier Christensen sender en sms, hvis han husker noget positivt fra 2020 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter