Organisation kalder på klarhed om moms- og skattebetalinger i foråret

Torsdagens kompensationsaftaler falder i god jord hos brancheorganisationen Horesta, men med indgangen til en snarlig lavsæson er der brug for en plan for de udskudte moms- og skattebetalinger i marts.
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta, er positivt stemt efter torsdagens aftaler om lønkompensation og kompensation for faste udgifter til landets pressede restaurationer.

Men der ligger stadig meget arbejde på politikernes bord, som gerne skal klares, før de alvor kan gå på juleferie, lyder budskabet.

Bl.a. mener hun og brancheorganisationen, at der som del af hjælpen til de restauranter, som har været uden normal indtægt i ti måneder, bør kigges på, hvordan man kan kompensere for de varer, der nåede at blive købt hjem til den december-travle højsæson, som nu ikke bliver til noget.

"Nedlukningen koster penge, når man har indkøbt råvarer til en måned, hvor man alt andet lige havde forventet bedre aktivitet end i de seneste måneder. Ting med kort holdbarhed, som indgår i det, der betegnes som variable udgifter, er ikke omfattet af hjælpepakkerne," siger hun.

Hvad venter efter 3. januar

Højsæsonen og de øgede i aktiviteter i december skulle ifølge den politiske direktør skabe omsætning og bringe likviditet, så restauranter, cafeer og hoteller ville være i stand til at klare sig igennem de efterfølgende måneders lavsæson.

Sådan bliver det ikke i år, og det bringer Kirsten Munch videre til den del, som peger udover de nuværende restriktioner frem til 3. januar og endnu længere ind i 2021.

"4. januar, når restriktioner og nuværende hjælpepakker ophører, så kigger du som restauratør osv. ind i hvad?" spørger hun retorisk.

"Der er ingen lønkompensation, måske en kompensation for faste udgifter, men man står med nogle frygtelige valg, for man skal have tro på, at man kan komme igennem januar, februar og marts, for ellers skal der handles snart."

Kirsten Munch henviser særligt til, at politikerne meget snart må tage hånd om den usikkerhed, der hænger over de udskudte moms- og skattebetalinger i marts. Betalinger, der af regeringen blev udskudt i foråret, da man kunne se, at pandemien ikke ville være overstået i løbet af kort tid.

Uden indtjening ingen momsbetaling

Dengang blev betalingerne udskudt på en baggrund, hvor virksomhederne kun havde håndteret krisens nye virkelighed i et par måneder, men med ti måneders udfordringer og manglende indtjening i banken, er virkeligheden nu en helt anden.

"De virksomheder, der ikke ved, hvad de kigger ind i, bliver nødt til at handle på de oplysninger, som de har, og derfor haster det selvfølgelig med en udmelding om, hvad der sker i det nye år. Vi har brug for at få klarhed," siger Kirsten Munch.

Med udsigt til en vaccine og et forårsforbrug, der forhåbentlig springer ud som det plejer, opfordrer hun politikerne til at kigge på muligheden for at eftergive virksomhedernes udskudte moms- og skattebetalinger eller i det mindste udsætte dem igen.

"Nu handler det om det sidste nøk, og så skal vi sørge for, at virksomhederne ikke bærer en kæmpe corona-klods om benet, som det kommer til at tage dem år at kunne betale," siger Kirsten Munch.

"Lad os nu for hulen give dem en chance for at kunne komme videre."

Ny aftale genåbner kompensation for faste udgifter 

Horesta: Ny aftale vil redde mange job 

Konkurser har ramt over 1000 fuldtidsstillinger i restaurant- og hotelbranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter