Horesta: Danskerne bruger penge i det danske sommerland

Restauranter og barer ved danske kystbyer og i naturskønne områder mærker stor købelyst fra kunderne.
På trods af coronarestriktioner var der i Skagen i uge 29 proppet af gæster på de lokale restauranter. | Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.
På trods af coronarestriktioner var der i Skagen i uge 29 proppet af gæster på de lokale restauranter. | Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.

De feriehungrende danskere er dygtige til at bruge penge i det danske sommerland.

Det skriver DR på baggrund af et interview med brancheorganisationen Horesta.

"Vi oplever, at alle de hoteller, restauranter og caféer, der ligger naturskønt, er omgivet af ferierende danskere. Og det er nok en af årsagerne til, at netop de caféer, restauranter og hoteller oplever, at de har en rigtig god sommer," siger Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Hun tror, at årsagen til forbruget er, at danskerne har haft brug for at brænde nogle af de opsparede feriepenge, der ellers skulle være brugt på udlandsrejser, af herhjemme.

Restauranter i bl.a. Skanderborg, Skagen, Randers og Silkeborg, som DR har været i kontakt med, kan berette om en stigende omsætning som resultat af, at flere kunder tilkøber dessert, flere flasker vin eller tilbehør som en cognac til kaffen, når de er ude at spise.

Annette Hyldebrandt understreger dog over for mediet, at mange restauranter og caféer stadig er i stor gæld efter et forår i coronaens tegn.

Hendes kollega Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør ved brancheorganisationen Horesta, kunne i starten af juli berette over for FødevareWatch, at man anbefaler at ophæve alle restriktioner som følge af corona.

"Vi har en regering og et Folketing, der har lovet at holde hånden under de mest ramte erhverv, og derfor haster det meget med at ophæve restriktionerne. Hvis det ikke sker, er jeg bange for, at rigtig mange virksomheder må lukke," siger Kirsten Munch Andersen og fortsætter:

"Kvadratmeterkravet betyder, at restauranterne mangler den sidste indtjening for at få det til at løbe rundt, og private arrangementer bliver udskudt på grund af kravene, fordi folk afstår fra at holde fest."

Ifølge Danmarks Statistisk månedlige konjunktur-barometerundersøgelse fra slutningen af juni svarer 19 pct. af de adspurgte restaurantejere, at der er "nogen risiko" eller "meget stor risiko" for, at virksomheden må afvikles i løbet af de næste tre måneder som følge af coronakrisen.

Her svarer 26 pct. af de adspurgte, at omsætningen er faldet 75-100 pct. i løbet af den seneste måned som følge af coronasituationen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter