FødevareWatch

Tyskland sænker momsen i hjælpepakke på 130 milliarder euro

Tysklands regering vil sparke gang i coronaramt økonomi med hjælpepakke på næsten 1000 mia. kr. De Samvirkende Købmænd kalder på dansk reaktion og midlertidig nedsættelse af moms af frygt for eksplosion i grænsehandel.

"Vi har prøvet at gøre det bedste, vi kan, i en meget, meget svær situation," siger Angela Merkel ifølge Bloomberg.

Partierne i Tysklands koalitionsregering er blevet enige om en økonomisk hjælpepakke på 130 mia. euro.

Det oplyser den tyske forbundskansler, Angela Merkel, onsdag aften ifølge Reuters og andre nyhedsbureauer.

Beløbet svarer til cirka 969 mia. kr. Krisepakken er større end forventet. Tidligere er der blevet talt om et beløb på 80 mia. euro, skriver det tyske dpa.

Hjælpepakken skal bidrage til at få Europas største økonomi på fode igen efter coronakrisen.

Pakken indeholder blandt andet en midlertidig nedsættelse af momsen i håb om, at det kan stimulere borgernes købelyst.

"Vi har prøvet at gøre det bedste, vi kan, i en meget, meget svær situation," siger Angela Merkel ifølge Bloomberg News.

I resten af 2020 vil den højeste og mest almindelige moms blive sat ned med tre procentpoint - til 16 pct. fra 19 pct. Den anden og lavere momssats i Tyskland bliver sat ned til 5 fra 7 pct.

Den del af pakken vil koste den tyske statskasse 20 mia. euro, skriver Bloomberg.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa vil kommuner, der er finansielt hårdt ramt af nedlukningerne under viruspandemien, desuden modtage økonomisk støtte.

Desuden vil alle tyske børnefamilier modtage 300 euro per barn, og købere af elbiler vil få en rabat på 6000 euro, som finansieres af staten. Det er en fordobling sammenlignet med den tidligere præmie.

Angela Merkel bemærker på pressemødet, at millioner af tyske lønmodtagere under nedlukningen er blevet sat ned i arbejdstid.

"Det viser, hvor skrøbeligt det hele er, og hvorfor vi skal lykkes med at give økonomien et skub og sikre arbejdspladser," siger hun.

I marts vedtog den tyske regering en endnu større hjælpepakke rettet mod erhvervslivet og sundhedssektoren, der skulle afbøde de negative konsekvenser af virusudbruddet.

I første kvartal af 2020 trak Tysklands økonomi sig sammen med 2,2 pct. i forhold til det foregående kvartal.

Det var den største nedgang siden første kvartal af 2009, hvor den globale finanskrise rasede.

I andet kvartal af 2020 - april, maj og juni - ventes en endnu større nedgang. En række økonomiske tænketanke i Tyskland har tidligere estimeret et fald på næsten ti procent.

Tænketankene forudser dog en hurtig genopretning af tysk økonomi med et skøn på 5,8 pct. for bnp-væksten i 2021, har dpa tidligere skrevet.

DSK: Grænsehandlen kan eksplodere

Meldingen fra Tyskland afføder torsdag morgen reaktioner fra De Samvirkende Købmænd, hvor både vicedirektør Claus Bøgelund og direktør John Wagner på Twitter kalder på reaktion fra danske politikere.

 

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier