FødevareWatch

EU-lande godkender hjælpepakke og bestiller en endnu større

EU-Kommissionen er blevet sat til at udarbejde en plan for genopretning på topmøde.

Foto: POOL/REUTERS / Ritzau Scanpix

En hjælpepakke er torsdag blevet godkendt af EU's stats- og regeringschefer på et digitalt topmøde. Samtidig bad de EU-Kommissionen om at komme med et udspil til endnu en - der tænkes dobbelt så stor.

Den første pakke, der skal mobilisere op til 540 milliarder euro til at afbøde konsekvenser af coronapandemien, blev forhandlet og aftalt af medlemslandenes finansministre i påsken. Den skal være klar 1. juni.

EU-landene har bedt EU-Kommissionen om at udarbejde et forslag til, hvordan en større og mere langsigtet genopretningsplan kan se ud.

"Det er påkrævet og presserende. Den skal være af tilstrækkelig størrelse og målrettet de sektorer, der har mest brug for den," siger EU-præsident Charles Michel.

"EU-Kommissionen skal analysere og snarligt fremsætte et forslag, der er afstemt det niveau, der er behov for," uddyber Michel om genopretningsfonden.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, nævner "en billion euro" på et spørgsmål om fondens størrelse. Det er det samme som 1000 milliarder euro. Eller 7460 milliarder danske kroner.

Nogle lande ønsker den større, andre ønsker den mindre.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, signalerer, at hun støtter en stor genopretningsfond.

"Jeg vil gerne sige meget tydeligt, at sådan en fælles løsning er i Tysklands interesse. For det går kun godt for Tyskland, hvis det går godt i Europa," siger Merkel efter mødet.

EU-Kommissionen arbejder også på et nyt udspil til et langtidsbudget, hvori genopretningen skal være forankret.

Det er planen, at både budgetudspil og genopretningsplan fremlægges 6. maj.

Von der Leyen fortæller, at der er bekymring over, at nogle EU-lande kan yde mere statsstøtte til deres virksomheder end andre. Det skaber en uretfærdighed, der normalt vil være i strid med EU-regler.

"Der er stor forskel mellem, hvor meget EU-landene kan yde i støtte. Det er forbundet med det råderum, som de har. Det vil i høj grad påvirke de fair spilleregler, medmindre vi afbalancer det," siger von der Leyen.

Det bliver ifølge von der Leyen også blive nødvendigt at øge størrelsen af EU's egenressourcer betydeligt i nogle år.

Hun ser en klar fordel i, at genopretningsfonden knyttes til EU's langtidsbudget. Dermed vil man også stille betingelser om, at investeringer er grønne og klimavenlige.

Mere fra FødevareWatch

Skovlyst-strategi kulminerer i coronaår

Bryggeriet Skovlyst er vokset i det seneste år ved at være meget orienteret mod salg i næsten alle danske detailkæder. Corona-pandemien får en del af æren, men ifølge ny direktør var det et godt år uanset hvad.

Spar indtager midten af København med luksusvarer og convenience

Kædens nyeste satsning i hovedstaden skal tiltrække både de velhavende københavnere og folk på farten. "I modsætning til vores konkurrenter har vi mulighed for at skalere konceptet ned, så det passer til mindre butikker," siger den konstituerede kædedirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier