FødevareWatch

Coronavirus betyder aflysninger og råvaremangel på danske toprestauranter

Aflysninger fra udenlandske gæster giver grund til bekymring hos de danske Michelin-restauranter.

Antallet af aflysninger betyder, at det er muligt at få bord på næsten alle danske Michelin-restauranter bl.a. restaurant Kadeau. Foto: Lasse Kofod / Ritzau Scanpix.

Coronavirussen har gjort sit indtog på de danske Michelin-restauranter, der melder om tomme borde og aflyste reservationer.

Fraværet af særligt udenlandske kunder betyder, at flere af de ellers populære restauranter, som ofte har ventelister, nu oplever kundemangel.

På københavnske restaurant Kadeau plejer klientellet af udenlanske gæster at være højere end andelen af danske gæster, og her mangler adm. direktør Magnus Klein Kofoed for øjeblikket særligt de asiatiske gæster ved bordene.

"Der er tikket flere afbud ind i den her uge, og vi frygter, at det bliver ved. Vi er bekymrede for udviklingen, og vi kommer til at stå i en økonomisk udfordring, der vil betyde ændringer i driften. Vi er i en periode uden for højsæsonen, så vi er i forvejen ikke gearet til en 100 procents belægning, men jeg er bange for, at det kan få indflydelse på vores højsæson, der begynder i april," siger han til FødevareWatch.

Det er endnu for tidligt for Kadeau-direktøren at udtale sig om, hvorvidt den kritiske situation vil føre til fyringer.

"Det er særligt i denne uge, at effekten har været stor, og aflysningerne har været mange. Det er ikke kritisk endnu, men vi tager det meget alvorligt og er i tæt dialog med vores ansatte om at afvikle omkostninger - for eksempel tager flere af dem ferie nu," siger han.

Mangel på råvarer

På den to-stjernede Michelin-restaurant Jordnær er det ikke kun mangel på gæster, der bekymrer Tina Kragh Vildgaard, der sammen med sin mand ejer resturanten. Udbruddet af Corona-virus har også haft betydning for at skaffe fødevarer til Jordnær.

"Der er visse råvarer, der er problemer med at skaffe for vores leverandører. Det gælder specielt grøntsager fra Sydeuropa. Heldigvis har vi endnu ikke oplevet problemer med at skaffe vores hovedingredienser, der jo er fisk og skaldyr," fortæller hun.

Tina Kragh Vildgaard beretter om, at flere kunder har ringet for at høre, hvor tæt gæsterne sidder i restauranten, og at nogle af restaurantens leverandører nu udelukkende vil levere til dørtrinnet.

Onsdag var det ifølge de danske bookingportaler muligt at få bord til næsten alle danske restauranter med to eller tre Michelinstjerner allerede inden for samme uge. Det gælder bl.a. Noma, Geranium, AOC, Jordnær og Kadeau. Det er kun restaurant Alchemist, der fortsat ikke tager imod nye bestillinger.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier