Hver 10. dag bliver en ny kineser dømt for illegalt arbejde i Danmark

Myndighederne har i en periode på knap otte år dømt 289 kinesiske statsborgere for at arbejde illegalt i landet, ofte indenfor restaurationsbranchen. Mange arbejder under slavelignende forhold, siger ekspert.
Foto: Casper Dalhoff/JPA
Foto: Casper Dalhoff/JPA
AF FAGBLADET 3F FORMIDLET AF RITZAU

I alle afkroge af landet afslører politiet kinesiske statsborgere, der arbejder her ulovligt.

Fra 2012 til november 2019 har myndighederne dømt i alt 289 kinesere for at have arbejde illegalt.

Det svarer til, at en ny kineser bliver dømt for at arbejde illegalt i Danmark hver 10. dag året rundt. Det viser et dataudtræk, som Rigsadvokaten har lavet for Fagbladet 3F.

Dermed ligger kineserne i top tre over de nationaliteter, hvor der dømmes flest illegale ansatte i Danmark.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund, peger på, at det ofte er inden for byggeriet samt restaurations- og rengøringsbranchen, at de illegale søger jobs.

"Mange jobs inden for disse brancher kræver ikke nogen specifik uddannelse eller kvalifikationer som for eksempel sprog. Derudover er mange af arbejdspladserne ofte små, og de ligger meget spredt, så det kan være svært for myndighederne at holde øje med dem," siger han.

Ifølge Bjarke Refslund kan den høje koncentration af kinesere skyldes, at de papirløse ofte har en tendens til at søge mod lande, hvor de kan finde et netværk af landsmænd.

"Meget illegal arbejdskraft er netværksbaseret, så hvis der er en god base af kinesiske landsmænd i Danmark, kan det være lettere for udenlandske kinesere at få job i landet."

Fagbladet 3F har den seneste måned kunne dokumentere, hvordan danske restauranter får hundredvis af kinesiske kokke hentet til landet gennem den såkaldte beløbsordning. Kokkene arbejder op mod 14 timer om dagen til knap 20 kroner i timen.

Og det er et klassisk eksempel på den udnyttelse, der ligger bag den illegale arbejdskraft, fortæller Martin Lemberg-Pedersen, som også er forsker ved Aalborg Universitet og som i mange år har arbejdet med migration.

Han vurderer, at det er drømmen om at tjene gode penge, der får lokket mange illegale til at tage job i Danmark. Dog er det en noget anden virkelighed, som de illegale møder, når de er kommet hertil.

"De får ofte lovning på en god løn og ordentlige forhold, men mange ender desværre med at arbejde under slavelignende forhold med lange arbejdsdage, ringe løn og ingen rettigheder," siger han.

Hos 3F finder man Rigsadvokatens tal foruroligende og et tegn på, at omfanget og udnyttelsen af illegale kinesere er et stort problem i landet. Men selvom tallet er højt, så understreger Henning Overgaard, at det blot kan være toppen af isbjerget, som myndighederne får fat i.

"Det er ikke nemt at afsløre illegalt arbejde, fordi det – som med mange af de kinesiske kokke – ofte er forklædt som lovlig udenlandsk arbejdskraft," siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår