Restaurant Flammen, der driver 15 restauranter i Danmark, har planer om at udvide med flere restauranter over hele landet.
Med det nuværende koncept ser direktøren potentiale i fem-seks byer i Danmark, og konkret har virksomheden øje på to lejemål på Sjælland og et i Jylland, som gerne skulle resultere i én åbning inden udgangen af 2020.
"Markedet i Danmark kan bære mange flere Flammen-restauranter. Vi vil gerne åbne, men vi har også is i maven og venter på det rigtige lejemål til den rigtige pris," siger 44-årige Piet Klein, der tiltrådte som adm. direktør i Flammen i april.
Han er overbevist om, at der også er plads til Flammen i nogle af de store byer i Danmark, hvor Flammen ikke er repræsenteret i dag – uden han ønsker at blive konkret med bynavne.
"Men markedet er selvfølgelig presset. Hvis vi skal have ti restauranter mere, end vi har i dag, bliver vi også bare nødt til at kigge på nogle af mindre byer, hvor der ikke er konkurrence fra så mange af kæderne," siger Piet Klein.
Vil åbne mindre restauranter i provinsen
I de mindre byer forestiller han sig at åbne tilsvarende mindre restauranter. Det nuværende koncept egner sig nemlig ikke til mindre byer, hvor der aldrig vil være behov for plads til 300-600 gæster, som de nuværende restauranter typisk kan huse.
"Vi kan for eksempel ikke åbne i Ribe med vores nuværende koncept. Hvordan kan vi åbne på andre måder? Det kunne nemt være mindre butikker, og så må vi se på, hvordan vi får vores koncept tilpasset til det," siger Piet Klein.
Overvejelser går på at åbne de nye restauranter gennem et franchisekoncept, som kan skrues sammen på forskellige måder. I Vejle og Horsens kører Flammen allerede med et franchisekoncept.
Der er dog ingen konkrete åbninger i støbeskeen lige pt., ifølge direktøren.
"Nu er vi heldigvis en familieejet virksomhed, så vi er ikke presset af at skulle åbne en ny restaurant," siger Piet Klein med henvisning til familien Rosenfeldt Sunddal, der åbnede sin første restaurant i 2009.
Branchen er super presset
Generelt lægger Piet Klein ikke skjul på, at konkurrencen er hård.
"Restaurationsbranchen er super presset. Der er rigtig mange om buddet, og vi kan ikke blive ved med at være så mange. Der er også nogle, der må dreje nøglen om," siger Piet Klein og nævner Lêlê, der er gået konkurs.
Kendt restaurantkæde går konkurs – og genopstår
På den måde flyver hans tanker i samme retning som flere lignende udmeldinger fra branchen, hvor bl.a. direktøren bag restaurantkæden Mash, Jesper Boelskifte, for nyligt har forudset et udskillelsesløb blandt danske restauranter.
Mash-direktør forudser udskillelsesløb i restaurantbranchen
Piet Klein peger desuden på, at konkurrencen kommer fra mange forskellige spillere, som spiser af den samme kage, for eksempel måltidskasseaktører eller supermarkeder, der sælger fredagsmenuer.
Uden for landets grænser har Flammen desuden en restaurant i tyske Hamborg, som endnu er en underskudsgivende forretning.
"Vi har tabt en del penge i Tyskland. Vi kommer ikke til at åbne flere, før vi har fundet formlen, og vi øver stadig dernede," siger Piet Klein, der dog kan melde om fremgang:
"Vi taber væsentlig færre penge end for få måneder siden, fordi vi har væsentligt flere gæster igennem, efter vi har intensiveret vores markedsføring og brugt penge på markedsføring."