FødevareWatch

Fødevareorganisationer klager til EU over geografisk beskyttelse til dansk ost

EU misbruger BGB-mærket, når unionen tildeler den danske Havartiost den geografiske beskyttelse, mener en række udenlandske fødevareorganisationer.

Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix

Fødevareorganisationer fra USA, Canada, Australien, New Zealand, Argentina og Uruguay har sendt et brev til EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, hvor organisationerne klager over, at den danske ost Havarti er blevet geografisk beskyttet med det såkaldte BGB-mærke.

Det skriver TV 2.

Havartiosten fik sin geografiske beskyttelse torsdag, hvilket betyder, at osten fremover skal være fremstillet i Danmark efter ganske bestemte retningslinjer for at måtte blive kaldt en Havarti.

Fødevareorganisationerne mener, at EU ikke respekterer de internationale regler, når unionen giver BGB-mærket til Havartiosten. Organisationerne peger blandt andet på, at det er under halvdelen af al Havartiost i verden, der bliver fremstillet i Danmark. Derfor mener organisationerne, at EU misbruger BGB-mærket.

"Godkendelsen blotlægger det faktum, at EU's BGB-system alt for ofte ikke bruges til at beskytte intellektuel ejendom, men i stedet til slet skjult protektionisme og økonomisk gevinst," lyder det i klagen.

Endnu en dansk ost er blevet geografisk beskyttet

Europæiske osteproducenter forfærdede over ekstra amerikansk told  

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier