Fremtiden er landet på Fyn: Anlæg dyrker planter uden brug af sollys

I disse uger tester iværksættervirksomhed et anlæg, der ikke er afhængig af det danske vejr.
Foto: Martin Lehmann/Politiken
Foto: Martin Lehmann/Politiken
AF DR FYN FORMIDLET AF RITZAU

De store drivehuse står side om side hos gartneriet Rosa Danica i Birkende på Fyn. Nogle steder er glasset malet hvidt for at holde solen ude, og vinduerne i loftet er åbne. Ellers ville temperaturen komme alt for højt op.

Det skriver DR Fyn på dr.dk.

Varme er et problem om sommeren, hvor der bruges mange liter vand på at køle blomsterne ned.

Om vinteren er det kulde, der et problem, og det kræver meget strøm og energi at holde de tusindvis af kvadratmeter opvarmet.

Men en mulig løsning kan være på vej.

Jens Riber er en del af iværksættervirksomheden Invenstar og fik for et par år siden en idé, der skulle gøre det muligt at producere diverse grøntsager og planter året rundt.

Han har været med til at udvikle et anlæg, der er bygget i en isoleret boks og dermed ikke er afhængig af solens stråler. I stedet kommer lys og varme fra lilla LED-lamper, og temperaturen ville kunne holdes på omkring 20 grader, uanset om det er sommer eller vinter.

Det er en prototype lige nu, så der er kun én blomsterbakke med roser i.

"Der har tidligere været lignende tiltag, men det har været for dyrt. Nu er LED-belysning blevet meget billigere, og det kan derfor godt betale sig. Faktisk sparer vi 80 procent af den energi, de bruger på strøm og varme i konventionelt gartnerdrift," siger han til DR Fyn.

I stedet for at bygge anlægget som et almindeligt drivhus, hvor blomsterkasserne står side om side, så ligger de her i lag.

Anlægget er altså bygget opad, og det sparer plads, fortæller Johnny Killerup Pedersen. Han er bestyrelsesformand for investerings- og konsulentvirksomheden Convenzion, der støtter projektet økonomisk.

"Drivhuse fylder rigtig meget, så derfor sætter man dem typisk ud på landet. Anlægget her kan du placere alle steder. Dagligvarebutikker kan i fremtiden have deres eget anlæg, hvor de producerer krydderier eller andre ting. Den type, vi har her, fylder ikke mere end 30 kvadratmeter," siger han.

Ifølge bestyrelsesformanden vil man altså kunne producere fødevarer, der hvor de skal sælges. I modsætning til i dag, hvor vi producerer varer et sted i verden for at fragte det til en andet sted.

"Det gør det vanskeligt at overholde vores klimamål, da der bruges utrolig meget CO2 på transport," fortæller Johnny Killerup Pedersen til DR Fyn.

Det nye anlæg er 100 procent automatiseret. Dermed er der ingen begrænsninger for, hvad der kan dyrkes, fortæller Jens Riber.

"Vi kan enormt nemt styre klimaet, og planter og fødevarer får den temperatur, fugtighed, lys og ventilation, de har brug for, da computeren selv regulerer det hele," fortæller han.

Der er dog en økonomisk begrænsning, fortæller Jens Riber.

"Anlægget er selvfølgelig mest optimal til ting, der ikke bliver voldsomt høje. Blomsterkasserne står i lag, og derfor er vi mest interesserede i ting, der ikke bliver mere end en halv meter, da det giver mest udnyttelse af maskinen."

"Men i teorien kunne vi dyrke hvad som helst i den," siger han.

Det forventes, at anlægget for alvor tages i brug på den anden side af sommerferien. Efter planen vil man teste metoden hos andre potentielle kunder i løbet af efteråret.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR Fyn.).

Dansk grøntsagsproduktion vokser

Danper-familie led nyt underskud i 2018

Grøntsager dyrket vertikalt skal give fødevarebranchen et løft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også