FødevareWatch

Finansdirektør: Svært at vide hvornår udfordrende forhold bedres i Chr Hansen

Søren Westh Lonning, finansdirektør i Chr. Hansen, forventer ikke, udfordringerne i Latinamerika, Mellemøsten og i udviklingsmarkederne bliver løst i det afsluttende kvartal af regnskabsåret.

Foto: PR / Chr. Hansen

Det er svært at vide, hvornår de udfordrende markedsforhold, som onsdag aften fik Chr. Hansen til at nedjustere sine forventninger, bedres. Det fortæller finansdirektør Søren Westh Lonning torsdag morgen til Ritzau Finans.

Ingredienskoncernen forventer nu en organisk vækst i det skæve regnskabsår 2018/19 på 7-8 pct. Tidligere regnede selskabet med en vækst på 9-11 pct.

"Vi har indtil videre i år rapporteret en organisk vækst på 9 pct., så der ligger implicit en forventning om, at fjerde kvartal ikke bliver super stærkt. Vi forventer ikke, det bliver løst i løbet af fjerde kvartal," lyder det fra finansdirektøren.

Baggrunden for nedjusteringen er, at divisionen Natural Colors har haft en svagere end ventet udvikling i Latinamerika og Mellemøsten, ligesom vækstmomentummet i Animal Health også har været svagere end ventet. Derudover er forholdene på Emerging Markets blevet sværere.

"Alle tre vægter ind i et nogenlunde ensartet billede. Tit er der noget, som går imod, men så er der også noget, der kan opveje det. Lige i det her tilfælde har vi ikke noget, som kan kompensere for udviklingen," fortæller Søren Westh Lonning.

Hvad er tidshorisonten for bedring?

"Det er svært at give et eksakt tidspunkt. Vi har jo ikke opsat forventninger til det næste regnskabsår endnu. Men vi er stadig velpositioneret som selskab til at skulle vokse fremadrettet som følge af det, som bakterier kan, og hvad forbrugerne efterspørger. Så trods modvind er vi stadig velpositionerede til at vokse fornuftigt fremadrettet," lyder det fra finansdirektøren.

Yderligere tiltag

Han varsleryderligere tiltag for at drive de vækstmuligheder, der trods et hårdt marked er.

"I Animal Health er det stadig globalt set kun 10 pct. af al dyreopdræt, som får probiotika i sin kost. Så selv om markedet er svært, er der stadig en god mulighed for at øge den penetreringsgrad," nævner Søren Westh Lonning som eksempel.

Mens forventningen til den organiske vækst i regnskabsåret blev sænket, så ventes der stadig en ebit-margin før særlige poster på omkring 29,5 pct. Der ventes nu frie pengestrømme på over sidste års niveau på 196 mio. euro. Tidligere var forventningen "omkring" sidste års resultat.

Sammen med nedjusteringen har Chr. Hansen offentliggjort sit regnskab for tredje kvartal af det skæve regnskabsår, som ellers først skulle være præsenteret onsdag 3. juli. I kvartalet lød den organiske vækst på 8 pct. mod 9 pct. samme kvartal regnskabsåret før.

"På den ene side har den organiske vækst været fornuftig, og der har været en god vækst i profitabiliteten. Men det er klart, at når man skal nedjustere forventningerne til toplinjen for resten af året, så kan man ikke være tilfreds med det," siger Søren Westh Lonning.

Investorerne giver torsdag Chr. Hansen-aktien en hård medfart oven på nedjusteringen. Efter ti minutters handel falder aktien 14,1 pct. til 622 kr.

Chr Hansens kurs bankes ned efter nedjustering

Bank sænker ingredienskursmål efter nedjustering

Aktiechef: Chr Hansen-aktien står til fald på 10 procent

Farver er skurken i Chr. Hansens regnskab - organisk vækst under ambitionen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier