Fluorstoffer skaber farlig cocktail-effekt: Gør danske fostre mindre

Nyt dansk studie viser, at forskellige fluorstoffer tilsammen kan give en farlig cocktaileffekt, der går ud over fostres udvikling. Stoffet kan indtages gennem blandt andet skaldyr, pizzabakker og bagepapir.
AF INGENIØREN

Det er efterhånden alment kendt, at nogle fluorerede forbindelser hver for sig kan give kræft, forstyrre vores hormonbalance, øge vores blodtryk og hæmme vores fostres udvikling. Det i en sådan grad, at de skader folkesundheden.

Men nu slår en ny, dansk undersøgelse fast, at det ikke kun er enkelte fluorstoffer som PFOS og PFOA, der har en farlig, hormonforstyrrende effekt, når de ophober sig i vores kroppe, når vi indtager dem gennem for eksempel kosmetik, bagepapir, skaldyr, pizzabakker og imprægneringsmidler. Det skriver Ingeniøren.

"Vores studie viser som det første, så vidt jeg ved, den kombinerede cocktaileffekt af de forskellige PFAS påvirker fostres vækst," siger cenerleder på Intitut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Eva Bonefeld til Ingeniøren.

"De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og der vil gå generationer med at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem," fortsætter hun.

I undersøgelsen har de danske forskere målt efter en række forskellige PFAS-stoffer i gravide danskeres blod.

Hypotesen bag undersøgelsen gik på, at det ikke kun er de velkendte og delvis forbudte perfluorerede stoffer PFOA og PFOS, der hæmmer og forstyrrer fostres vækst, men hele stofgruppen samlet set. Altså at de mange tusind stoffer, der stadig bruges i alt fra tøjimprægnering til madfolie og brandsluknings- og medicinalt udstyr.

Den hypotese viste sig desværre at holde.

Derudover påviste forskerne, at stofferne kan gå i forbindelse med hinanden og skabe en hormonforstyrrende effekt, der er større end summen af de enkelte stoffers skadevirkning.

"Stofferne sejler rundt i blodet på os alle sammen, og igen og igen ser vi forskere, hvordan stofferne kan interagere og forstærke hinandens effekt," siger Eva Bonefeld-Jørgensen til Ingeniøren.

Undersøgelsen viser også, at de yngre kvinder har har flere PFAS-stoffer i blodet. Den generelle miljøforgiftning med stofferne går altså hårdest ud over de yngre af de 702 deltagere i undersøgelsen.

Hvorfor det rammer de unge kvinder hårdest, ved vi ikke, men det er muligt, de bruger flere produkter, der indeholder PFAS. Eksempelvis skrev Ingeniøren for få uger siden, hvordan der findes PFAS-stoffer i kosmetik fra fra andet L'Oréal.

I gennemsnit var der 48 grams forskel mellem børnene hvis mødre havde henholdsvis mindst og mest PFAS hormonforstyrrende aktivitet i blodet.

Selvom det måske ikke lyder som meget, forklarer Eva Bonefeld-Jørgensen til Ingeniøren, at der derfor også var børn, der havde markant lavere vægt, mens nogle var upåvirkede. Samlet set var der en signifikant sammenhæng, selv efter der er justeret for kendte, forstyrrende faktorer.

Fødselsvægten har betydning for blandt andet udviklingen af barnets hjerne.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Ingeniøren).

Miljø- og fødevareminister vil af med giftig mademballage

Burgerpapir overskrider danske grænseværdier for fluor

Emballage-producenter vil have miljømærker på indpakning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter