FødevareWatch

Novozymes-topchef: Indsnævring i salgsvæksten skyldes to ting

En oversvømmelse i USA og et tab af en iransk kunde har været årsagen til, at Novozymes ikke levede op til forventningerne i første kvartal.

Peder Holk Nielsen, adm. direktør i Novozymes | Foto: Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen

Novozymes har nedjusteret forventningerne til salget hos enzymgiganten for hele 2019, og Peder Holk Nielsen, der er adm. direktør i Novozymes, giver to årsager til, at den organiske salgsvækst er kommet ned i gear.

"At vi skulle ned i tempo, kommer ikke som nogen overraskelse for os. Det meldte vi allerede ud i januar, da vi kunne se, at sammenligningsgrundlaget for første kvartal 2018 var et svært et, så derfor ventede vi en negativ vækst," siger direktøren til Ritzau Finans i forbindelse med, at enzymgiganten er kommet med regnskab for første kvartal onsdag morgen.

"At der så kom en oversvømmelse i Midtvesten i USA oveni, og at kvartalet generelt blev lidt vanskeligere, gør det ikke bedre," siger direktøren.

Novozymes venter nu en organiske salgsvækst for 2019 på 3-5 pct. mod tidligere 3-6 pct. i lokal valuta. I danske kroner er vækstforventningerne på 4-6 pct., oplyser Novozymes.

"Meget af det kan henføres til USA og oversvømmelsen, der ramte i marts og gik ind i april. Visse steder gik det på få dage fra snefald på 12 fod på frossen jord til temperaturer på over 20 grader. Oveni kom der så også regn. I Nebraska er det de værste oversvømmelser nogensinde. Og det ramte os og det salg, vi har til bioethanolproducenterne derovre," fortæller Peder Holk Nielsen.

"Og det fortsatte ind i april. Men den indsnævring, vi nu har lavet, dækker det hele," siger direktøren.

Ringere salg end ventet

Ser man på forretningsområdet hos Novozymes, der dækker salg af enzymer til blandt andet den amerikanske bioethanolproduktion, faldt salget med 8 pct. på organisk basis i første kvartal 2019, og på toplinjen dykkede omsætningen til 623 mio. kr.

Dermed udviklede salget sig dårligere end ventet, da analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Novozymes selv havde forudset en vækst på 1,0 pct. og en omsætning på 685 mio. kr.

"De store oversvømmelser betød også, at nogle fabrikker med produktion af bioethanol helt måtte lukke, mens vi selv kunne opretholde produktionen. I Nebraska drejede det sig for eksempelvis om to til tre fabrikker," siger Peder Holk Nielsen.

"Det her kommer vi igennem - men det, vi har tabt på bioethanol, kommer vi ikke til at vinde igen i år, selv om vi er gået i gang med at køre det hele op igen. Det, vi har tabt i første kvartal, kan man ikke løbe ind igen resten af året," siger han.

Mistet iransk kunde giver ridser

Den organiske vækst i Novozymes' største division, som omfatter salg af enzymer til vaskemidler og mikroorganismer til rengøringsløsninger, faldt salget 3 pct. i månederne januar, februar og marts mod en ventet nedgang i væksten på 2 pct. blandt analytikerne i et estimat, indsamlet af Novozymes selv. I første kvartal 2018 lød den organiske vækst i divisionen på 1 pct.

"Faldet her var ventet, da vi i første kvartal sidste år havde et stort salg til en kunde i Iran - og det er et salg, der ikke kommer igen," siger direktøren og hentyder til handelssanktionerne mod Iran.

I det næststørste forretningsben, føde- og drikkevare, faldt salget 2 pct. organisk i første kvartal i år, hvor analytikerne havde ventet en organisk vækst på 1 pct. Også forretningsområdet Landbrug og Foder faldt i første kvartal 2019 med 6 pct. organisk mod et ventet fald på 3 pct.

Salget inden for forretningsområdet Tekniske og Farma voksede 5 pct. organisk i januar, februar og marts mod en ventet negativ organisk vækst på 1 pct.

Udfordringer i USA får Novozymes til at nedjustere forventningerne

Novozymes-direktør: Nyt og bredere setup i BioAG-alliance giver mere værdi

Mere fra FødevareWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier