FødevareWatch

Novozymes-direktør: Nyt og bredere setup i BioAG-alliance giver mere værdi

At Novozymes nu viderefører sin BioAG-aftale med Bayer giver mulighed for at den danske enzymkoncern kan gå bredere ud i sine aktiviteter, og dermed også give mere værdi.

Foto: PR

Novozymes plantede torsdag eftermiddag nyheden om, at enzymproducenten fortsætter sit biosamarbejde på landbrugsområdet med tyske Bayer som nøglepartner.

Sidste år købte Bayer amerikanske Monsanto, der var det danske selskabs tidligere partner, og derfor har der været usikkerhed om, hvorvidt samarbejdet ville fortsætte efter opkøbet.

Men det gør det - og tilmed i en bredere opsætning end tidligere, fordi Novozymes har mulighed for at samarbejde med andre partnere end Bayer for en bredere udnyttelse end kerneområdet majs og soja.

"Vi regner med, at vi på den måde, som aftalerne er lavet, vil få mere værdi af vores investeringer fremadrettet," siger Tina Sejersgård Fanø, der er direktør for landbrug og bioenergi hos Novozymes, til Ritzau Finans.

"Bayer er en fantastisk partner, og vi er rigtig glade for, at vi kan blive ved med at samarbejde med den på det fokusområde, som vi også havde i den gamle alliance. Der var fokus på soja og majs, men det her giver også mulighed for at få rullet vores løsninger bredere ud til flere afgrøder og lande," fortsætter hun.

Novozymes har allerede sat navne på to nye partnere i torsdagens meddelelse. Det er Univar Solutions og UPL. Derudover vil det danske selskab også udforske partnerskaber inden for biologisk bekæmpelse i lighed med det eksisterende partnerskab med Syngenta.

Og forventningen om mere værdiskabelse fra anstrengelserne fremover understreges af Novozymes' justering af forventningerne til afkastet på den investerede kapital (ROIC) i 2019.

Her venter selskabet nu et afkast på cirka 24 pct. mod tidligere ventet cirka 23 pct. Samtidig løftes forventningerne til overskudsgraden og væksten i årets resultat også en smule, men det skyldes primært indtægtsførsel af udskudte indtægter.

Forventningerne til de frie pengestrømme sænkes samtidig en smule, og det hænger sammen med øget skattebetaling på grund af indtægtsførslen af de udskudte indtægter.

Bayer er meget dedikeret

Bayers overtagelse af Monsanto har skabt en vis usikkerhed i markedet om, hvorvidt BioAG-samarbejdet kunne fortsætte.

Men den usikkerhed er nu manet i jorden, og Novozymes selv understreger, at det tyske selskab er meget dedikeret til samarbejdet, som i den del fortsat kommer til at fokusere på primært produkter til soja og majs.

"Bayer er meget dedikeret til bioområdet. Det er et område, som de tror meget på, og som også er vigtigt for deres fremtid," siger Tina Sejersgård Fanø, og tilføjer:

"Når vi kigger på majs og soja, så er vores struktur fortsat, det er et meget tæt samarbejde med fælles finansiering, og hvor Bayer blandt andet udfører prøver, fortsætter hun og understreger, at Novozymes omvendt selv styrer udviklingen på de andre områder mere."

Ikke flere partnere ombord lige nu

Med annonceringen af to nye partnere og fortsat samarbejde med Syngenta på området for biologisk bekæmpelse er der ikke lige nu plads til flere partnere.

Det kan der dog komme på sigt - eller alternativt kan samarbejdet med de eksisterende partnere udvides.

"Lige nu har vi hænderne fulde, men på sigt er der helt klart mulighed for mere. Men for at få en god effekt af det skal vi også ville noget med det, og vi skal kunne noget med det," siger Tina Sejersgård Fanø.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier