FødevareWatch

Udfordringer i USA får Novozymes til at nedjustere forventningerne

Novozymes nedjusterer sin forventninger om organisk vækst i salget, efter første kvartal bød på et dårligere resultat end ventet. (Opdateret)

Foto: Peder Holk Nielsen, topchef i Novozymes.

Starten på 2019 blev sværere end ventet for Novozymes, der som resultat skruer ned for drømmene til hvor meget organisk vækst - vækst uden opkøb - som selskabet vil opleve i år.

Over hele linjen havde Novozymes, der fremstiller enzymer og mikroorganismer til mange forskellige produkter, et dårligere salg de første tre måneder af 2019 end ventet.

Novozymes-direktør Peder Holk Nielsen peger i en meddelelse til regnskabet på, at faldet i salget til bioethanolproduktionen i USA har været større end ventet.

I de første tre måneder har Novozymes hentet lige under 700 millioner kroner efter skat. Det er cirka 100 millioner kroner mindre, end analytikere ifølge Ritzau Finans forventede.

I alt har Novozymes omsat for lige under 3,5 milliarder kroner i de første tre måneder.

Allerede sidste år noterede Novozymes, at starten på 2019 ville blive svær, men det kunne indhentes i resten af året. Tidligere var forventningen, at den organiske vækst kunne ende på mellem tre til seks procent.

De forventninger er nu i stedet tre til fem.

Resten af forventningerne herunder til omsætning og overskud er fortsat de samme.

Føde- og drikkevarer tynget af fald i bageriforretning

Novozymes' salg af enzymer til føde- og drikkevareindustrien faldt 2 pct. organisk i første kvartal i år, hvor omsætningen endte på 995 mio. kr.

Det var dermed svagere end ventet, da analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Novozymes selv havde ventet en organisk vækst på 1 pct. og en omsætning på 1027 mio. kr.

Året før var omsætningen i kvartalet på 989 mio. kr., mens den organiske vækst var på 5 pct.

"Udviklingen i føde- og drikkevarer var noget blandet i første kvartal. Fødevarer og ernæring, drikkevarer samt olie og fedt var de største bidragydere, mens der som forventet var et fald inden for bageri og stivelse. Faldet i salget af stivelsesomdannende enzymer skyldes en ugunstig udvikling i råvarepriser i Asien. Bageriforretningen var påvirket af de planlagte prisfald i det amerikanske friskholdelsessegment, mens udviklingsmarkederne udviste solid vækst," skriver Novozymes i regnskabet.

(Opdateret 08.25 med uddybende oplysninger om regnskabet og en tabel)

Novozymes-toppen misser og misser, men forgyldes alligevel af lukrativt bonusprogram

Kvinder stryger til tops i Novozymes uden særbehandling

Topchef: Hvis det ikke er bæredygtigt, så investerer vi ikke i det

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier