Tilstanden i verdenshavene er kritisk, og for at afhjælpe problemet skal fokusset på bæredygtig dansk fisk være større. Hvis man i fremtiden stadig vil have fisk på tallerkenen, skal forbrugerne ændre adfærd - ellers forsvinder fiskene.
Sådan lyder meldingen i en meddelelse fra sushikæden Letz Sushi, der tirsdag lukker sine 19 restauranter for at sætte fokus på problematikken.
Målet er at starte en dialog med kunderne om at ændre sushivaner.
"Verdens bestand af fisk og skaldyr er alvorligt truet af overfiskeri og forurening. Hvis vi ikke ændrer vores omgang med disse følsomme økosystemer, slår vi simpelthen havene ihjel. Som udbyder af frisk fisk må vi naturligvis selv gå forrest, og løsningen svømmer i vores egne farvande," udtaler Anders Barsøe, direktør i Letz Sushi, i pressemeddelelsen.
Kun dansk fisk
Nedlukningen 9. april skal samtidig markere introduktionen af ny ambition for kæden, som hedder, at man fra 2025 udelukkende vil bruge dansk fisk.
"For os er et sundt havmiljø sund fornuft og havet omkring Danmark rummer masser af lækker fisk, som vi kan fiske på fuldstændig bæredygtige vilkår. Men vi er nødt til at indgå i en tæt dialog med vores kunder, for på nuværende tidspunkt er der ikke særlig stor interesse for dansk fisk. Derfor er det vores opgave at vise vejen til nye og mere bæredygtige sushivaner, så vi fremover kan undgå at importere f.eks. store mængder tunfisk, da tunen generelt bliver overfisket af piratfiskere, og dermed begynder at være truet art," forklarer Anders Barsøe i meddelelsen.
Sushi-chef langer ud efter konkurrenter: "I smadrer verdenshavene"
Sushikæde investerer sig til nyt stort underskud
Letz Sushi-direktør forventer at lande i yderligere 500 supermarkeder