FødevareWatch

Forskere: Farlig sprøjtegift blev godkendt trods store fejl

Forskere finder mistænkelige fejl i studie, som frikendte udbredt sprøjtegift som bruges på bl.a. frugt og grønt, der importeres til Danmark fra Europa og USA.

Chlorpyrifos er Europas mest udbredte insektgift, og den kan derfor findes på importeret frugt og grønt i Danmark.

I 1998 frikendte tests bestilt af producenten Dow Chemical stoffet for at have skadelige virkninger på hjernen, og det er godkendt i USA og mange europæiske lande.

Men nu retter danske og svenske forskere kritik mod konklusionen i det 20 år gamle studie samt et nyere, fortroligt studie fra 2015 af søsterstoffet chlorpyrifosmethyl. Det skriver Videnskab.dk.

De danske og svenske forskere har nemlig fået adgang til det fulde studie fra 1998 via offentlighedsloven, og det afslører, at chlorpyrifos skader hjernen hos rotter, lyder det.

"Vi er blevet holdt for nar, da vi kun fik resuméet at se. I den samlede rapport kan vi se en hel sikker sammenhæng: Mindsket vækst af lillehjernen jo højere udsættelse for chlorpyrifos. Det har man besluttet sig for ikke at fremhæve i konklusionen," siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Den mangelfulde information om lillehjernen er dog ikke det mest besynderlige ved studiet fra 1998, fortæller Philippe Grandjean.

For at undersøge, om chlorpyrifos påvirkede rotterne, havde de i studiet også en kontrolgruppe af rotter, der blev udsat for bly, som, man ifølge Philippe Grandjean ved, er farligt.

Forskerne sammenlignede opførslen hos de to grupper af rotter, og her fandt de, at chlorpyrifos ikke påvirkede rotternes opførsel. Men overraskende nok fandt de også, at rotterne, der havde fået bly, opførte sig helt normalt.

"De finder mod forventning, at bly ikke er farligt, og det er chlorpyrifos heller ikke. Det bemærker de slet ikke i konklusionen, og det er meget graverende," siger han.

Videnskab.dk har sendt Philippe Grandjeans kommentar forbi Miljøstyrelsen, og de er enige i kritikken af studiet om chlorpyrifos.

"Miljøstyrelsen er enig i, at det pågældende studie for chlorpyrifos har mangler," skriver Susanne Hougaard Bennekou, der er specialist i pesticider ved Miljøstyrelsen og medlem i udvalg af EFSA, i en mail til Videnskab.dk.

Derfor er der også en revurdering på vej i EU, hvor det omtalte studie ikke tillægges særligt meget vægt.

"På grund af mangler i design bliver det (konklusionerne i studiet red.) kategoriseret som "supplerende"," skriver Susanne Hougaard Bennekou.

Hun bekræfter, at der i Danmark ikke findes godkendte plantebeskyttelsesmidler, der indholder chlorpyrifos.

Videnskab.dk har også sendt forskernes kommentar forbi direktør i Dow Agroscience Denmark Lars Dinesen, der har fået udarbejdet et svar på kritikken.

"Chlorpyrifos er en af verdens mest anvendte produkter indenfor skadedyrskontrol. Det er godkendt i 79 lande – herunder USA, Canada, Storbritannien, Spanien, Frankrig, Italien, Japan, Australien og New Zealand – hvor det er registreret som beskyttelse for stort set alle afgrøder," skriver de i en mail til Videnskab.dk.

De hæfter sig især ved, at chlorpyrifos har været anvendt i mange år, og der derfor også er forsket meget i produktet.

Californiens fiskeribranche sagsøger 30 olieselskaber  

Forsker: Kokosolie er ren gift

Miljøstyrelsen stopper bi-skadelig insektgift

Oprøret mod Coops økologikampagne breder sig 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier