Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

For mange børn og unge er overvægtige, og usunde madvaner er et problem. Det vil regeringen lave om på med 14 initiativer.
Foto: CARSTEN ANDREASEN
Foto: CARSTEN ANDREASEN
AF RITZAU

Næsten hvert femte barn mellem 9 og 16 år er overvægtig. Og kun rygning overgår usunde madvaner som en risikofaktor, der fører til dødsfald og kroniske livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Det skal der laves om på, mener regeringen. 

Den har onsdag lanceret en strategi, som skal være med til at forbedre danskernes madvaner og sundhed.

Det er Miljø- og Fødevareministeriet, Undervisningsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Socialministeriet, som står bag initiativerne.

Sundhedsmærkede skoler og dagtilbud, mere maddannelse hos børn og unge samt et nyt nationalt forum for mad, måltider og sundhed er blandt initiativerne. Der er afsat 40 millioner kroner til initiativerne.

"Vi skal som myndighed ikke bestemme, hvad danskerne spiser," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

"Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne. Det har betydning både for den enkeltes trivsel og for samfundsøkonomien, hvor sundhedsudgifterne stiger, i takt med at flere får livsstilssygdomme," siger ministeren.

Regeringen ønsker, at børn og unge får de gode vaner så tidligt som muligt. Problemer med overvægt og dårlig kost er størst hos socialt udsatte, lyder det. 

Regeringen vil derfor styrke vejledning til forældre om gode madvaner, når barnet går fra mælk til almindelig mad. Det fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

"Vi ved, at sunde madvaner grundlagt i barndommen med stor sandsynlighed følger med ind i voksenlivet, og dermed er med til at forebygge både overvægt og en lang række forskellige sygdomme senere i livet. Derfor laver vi nu let forståelig og brugbar information, som kan bruges både i de særligt sårbare familier og til børn og voksne i en travl hverdag," siger Ellen Trane Nørby.

Regeringen håber på, at en ny mærkningsordning vil hjælpe. Forhåbningen er, at den giver dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser incitament til at arbejde med mad og sundhed.

"Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffer de valg, der passer til deres familie," siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Sådan vil regeringen forbedre danskernes madvaner

Hovedinitiativerne i strategien er:

* Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn.

* Mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser. Ordningen skal give institutionerne mulighed for at profilere sig i forhold til sundhed. 

* Maddannelse i dagtilbud og skoler.

* Lokal måltidsindsats på Lolland-Falster, der skal udvikle sund mad på tværs af sociale skel. 

* Vidensbank for kommunale cases vedrørende mad, måltider og ernæring på ældreområdet.

* Innovationspartnerskab, der skal fremme udviklingen af sundere, velsmagende produkter. 

* Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod "fake news"·

* Etablering af Forum for Mad, Måltider og Sundhed.

Kilde: Regeringen.

Dansk 7-Eleven-chef drømmer om at droppe datomærkningen

Danske fiskekonservesselskaber ser mod udlandet i jagten på profit

Gennembrud for dansk hampeproducent: Skal levere færdige fødevarer med hampefrø til Finland og Sverige

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også