FødevareWatch

Danish Crown løfter indtjeningen trods udfordringer

Den danske slagterikoncernen har i første halvdel af regnskabsåret 2017/18 tjent flere penge end året forinden, mens omsætningen er dykket markant. Det engelske problembarn driller stadig.

Foto: JOACHIM LADEFOGED

Danish Crowns omsætning faldt med 600 mio. kr. i i første halvdel af regnskabsåret 2017/18. Det fremgår af koncernens halvårsrapport, hvor omsætningen er dykket til 30,1 mia. kr. fra 30,7 mia. kr. fra samme periode sidste år.

Slagterikoncernen beretter, at det globale marked for grisekød i perioden har været udfordret, mens priserne har været faldende. Trods det er det lykkes Danish Crown at øge indtjeningen før særlige poster fra 1,02 mia. kr. til 1,05 mia. kr. - en stigning på knap 1,5 pct. 

"Det er et regnskab, som vi overordnet set kan være tilfredse med. Der er fremgang over en bred kam i alle vores forædlingsselskaber. Sokołów præsterer i Polen, Tulip Food Company har godt fat på eksportmarkederne, og det går den rigtige vej i Tulip Ltd. Det betyder, at de tre forædlingsselskaber samlet set kommer ud af halvåret med et resultat, der er 171 mio. kr. bedre end samme periode sidste år," siger Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, i pressemeddelelsen.

Det engelske datterselskab Tulip Ltd har i længere tid været Danish Crowns problembarn med massive underskud. Jais Valeur har tidligere talt om, at forretningen har været i kraftig forbedring, men fremgangen har lidt et knæk, fremgår det af den nye meddelelse.

Siden nytår har der således været en faldende efterspørgsel i et engelsk detailmarked, der er under pres. Det har givet et tilbageslag i den turnaround-proces, der er blevet arbejdet intensivt med siden efteråret 2016.

Danish Crown oplyser lakonisk, at der er iværksat en række initiativer for at styrke salget i Tulip Ltd.

Salg og opkøb påvirker

Tilbagegangen på toplinjen skyldes ifølge Danish Crown i høj grad salget af Plumrose i USA, der stod for en omsætning på 1,7 mia. kr. i samme periode sidste år.

I modvægt tæller købene af foodservicevirksomheden Overberg i Sydafrika, ingrediensvirksomheden Agrimares med aktiviteter i Spanien og Sydamerika samt den danske pepperoni-specialist DK-Foods i slutningen af halvåret.

Dat-Schaub, der er Danish Crowns salgs- og forarbejdningsselskab indenfor naturtarme til pølseproduktion, har haft et godt halvår med markant fremgang i både omsætning og indtjening.

"Kombinationen af en dygtig global salgsorganisation og et effektivt produktions-setup giver resultat og styrker troen på vores strategiske målsætning om at blive globalt førende på naturtarme inden udgangen af 2021. Forretningen er allerede udvidet med aktiviteter i Spanien og Sydamerika samt yderligere produktionsfaciliteter i Kina, og der er mere på vej," fortæller Jais Valeur.

Dyk i prisen

Koncernens slagtning af grise i Danmark er i halvåret steget med 1,5 pct., hvilket er under selskabets egen forventning, men som bliver forklaret med udviklingen i priserne på grisekød, der har været under pres. Den gennemsnitlige notering pr. kilo har i perioden været 76 øre lavere end sidste år.

"Det er et ærgerligt dyk, vi har set i den løbende afregning til vores ejere, for der er faktisk en god efterspørgsel på vores varer. Det er først og fremmest den lave dollarkurs, der koster, for den har både udhulet de hjembragte priser på vores eksport til Asien og styrket vores amerikanske konkurrenters konkurrencekraft i Kina, Japan og Sydøstasien," forklarer Jais Valeur.

Priserne på dansk oksekød har været stigende, og den gennemsnitlige afregningspris pr. kilo ligger ca. 10 pct. højere end sidste år. Indtjeningen i Danish Crown Beef påvirkes dog negativt af en generel nedgang i antallet af slagtedyr i Danmark og et trægt marked for oksekød i Tyskland.

Danish Crown lancerede for halvandet år siden sin strategi frem mod 2021, hvor målet er at forbedre afregningen for grisekød med 60 øre pr. kilo i forhold til et EU-indeks. Fokus ligger på at udvikle forretningen på de fire hjemmemarkeder i Nordeuropa samt i Asien. Derudover satses der globalt på kategorierne naturtarme, bacon, konserves og pizzatoppings.

Danish Crown køber dansk pepperonikæmpe

Danish Crown påbegynder kinesisk fabrik

Danish Crown på opkøb i Polen

Mere fra FødevareWatch

Alefarm Brewing gør klar til fordobling af ølproduktionen

I 2022 skal løftet indfries til Alefarm Brewingss investorer, der postede 27 mio. kr. i bryggeriet i 2020. Og med et toptunet produktionsfacilitet er der intet, der står i vejen for en stor skalering af selskabet, mener stifter og adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier