FødevareWatch

Danish Crown køber dansk pepperonikæmpe

Med købet af pepperonigiganten DK-Foods bliver Danish Crown-koncernen med et slag europæisk markedsleder på pepperoni til pizzaer. Sælger er Maj Invest Equity og direktionen.

Foto: Thomas Wilmann/Ritzau Scanpix

Tulip Food Company og Danish Crown har med øjeblikkelig virkning købt alle aktiviteterne i pepperonigiganten DK-Foods, der ifølge koncernen er en af Europas førende producenter af pepperoni til pizzaindustrien.

Det skriver koncernen i en netop offentliggjort meddelelse.

Opkøbet sker som led i Danish Crown og datterselskabet Tulip Food Companys ambitioner om at blive den foretrukne leverandør til den europæiske pizzaindustri.

"Vi er meget tilfredse med, at handlen er faldet på plads. I DK-Foods har vi overtaget en fokuseret og unik virksomhed, som siden etableringen i 2003 har været i imponerende vækst," siger adm. direktør i Tulip Food Company, Kasper Lenbroch.

Ifølge adm. direktør i Danish Crown Jais Valeur ser man et stort potentiale i væksten på det globale pizzamarked. Købet af DK-Foods giver koncernen ny mulighed for at intensivere satsningen på pizzatopping, forklarer direktøren.

"Vi kommer til at forædle en større del af vores egne råvarer, og vi får løftet vores vækst- og indtjeningsmuligheder til glæde for vores ejere – de danske landmænd," siger Jais Valeur.

DK-Foods solgte i slutningen af 2016 70 pct. af aktierne til Maj Invest Equity, mens direktionen bestående af Steffen Ramsgaard og Per Fischer Larsen bevarede de resterende 30 pct. i selskabet.

"Med et salg til Danish Crown-koncernen får DK-Foods et industrielt bagland og et langsigtet hjem, der med DK-Foods’ stærke markedsposition og fokuserede strategi kan understøtte den fremtidige vækst," udtaler Per Høholt, der er partner i Maj Invest Equity, om den umiddelbare bevæggrund for at sælge andelen i selskabet til slagterikoncernen.

Danish Crown og Tulip Food Company overtager med opkøbet samtlige aktier i DK-Foods. Per Fischer Larsen og Steffen Ramsgaard fortsætter i direktionen, som fremover refererer til Kasper Lenbroch.

Af meddelelsen fremgår det ikke, hvor meget Danish Crown har betalt for DK-Foods.

Opkøb passer ind i strategisk tragt

Opkøbet kommer få måneder efter, at Danish Crown-topchefen i forbindelse med regnskabet for 2016/17 kunne fortælle, at koncernen havde en ambition om at øge omsætningen i blandt andet Polen gennem strategiske opkøb. Det førte i sidste måned til opkøbet af forarbejdningsvirksomheden Gzella Meat Group, der omsætter for omkring én mia. kr. og beskæftiger omkring 1000 personer.

I forbindelse med opkøbet sagde Jais Valeur til Finans.dk:

"Vores finansielle position er styrket betydeligt de seneste år, og bestyrelsen har givet tilsagn om, at vi kan foretage opkøb for 4-5 mia. kr. i indeværende strategiperiode (frem til 2021, red.). Opkøb i den størrelsesorden kan vi håndtere inden for vores eksisterende kapitalberedskab. Vi skal altså ikke ud og bede ejerne om flere penge."

Udover det polske opkøb har Danish Crown også købt op i Sverige, Tyskland og Storbritannien, ligesom koncernen over det seneste halve år alene har etableret sig med mindre opkøb i blandt andet Sydafrika og Sydamerika.

Dagens opkøb er det første opkøb i Danmark, siden selskabet tilbage i 2016 købte den kendte Skagen-slagter Slagter Munch, men som det har været tilfældet de seneste mange gange, så passer DK-Foods-købet direkte ind i den 4WD, som Danish Crown fremlagde i slutningen af 2016.

Som et led i den firestrengede plan, der skal sikre Danish Crown en konkurrencefordel mod et par af de store europæiske konkurrenter frem mod 2021, vil Danish Crown styrke sin position inden for detailhandel, foodservice og måltidsløsninger. Derudover ligger der i strategien et ønske om øget fokus på højværdi-produkter.

"Vi skal blive ved med at købe de små, som dukker op, men det skal være, fordi de passer ind og lukker et hul. Helt strategisk handler det om, at de skal bidrage til, at vi kommer op og bliver nummer et i de her markeder," sagde Jais Valeur sidste år i marts om mulighederne efter, at Danish Crown havde solgt Plumrose i USA for 1,6 mia. kr.

"Det kan ikke alene klares gennem små opkøb, men der skal jo være noget til salg, før man kan købe. Det ved man aldrig, hvornår sker, og derfor skal vi være klar," tilføjede direktøren den gang.

Mens opkøbet i Polen og i svenske Chark-Produkter AB fra Helsingborg handlede om forædling, handlede det britiske opkøb af foodservice-selskabet Leivers Brothers Ltd fra Nottingham om at komme tættere på den foodservice-sektor, som også i England ser en kraftig vækst. Jais Valeur betragtede den gang det opkøb som en prøveklud, der måske også kan afføde danske forsøg.

"Man kan også sagtens forestille sig, at vi vil gøre noget på det danske marked, uden at vi dog på nogen måde er interesserede i at skulle konkurrere direkte med de store selskaber. Men byder der sig mindre muligheder, som vi ser passe ind, så kan det sagtens være interessant," sagde Jais Valeur i marts 2017.

Nye prisstigninger kan ikke opveje pepperoniselskabs pund-tab

Brexit driller jyske pepperoni-konger

Milliarderne strømmer ind i stor dansk fødevareinvestor

Peperoni-selskab efter gyldent regnskab: Stadig stort potentiale at hente

Kapitalfond køber halvdelen af kendt københavnsk café-kæde

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier