Ny global standard for fødevaresikkerhed vedtaget

Den internationale standard for fødevaresikkerhed er blevet opdateret. "Brugen af standarden giver et fælles fødevaresikkerhedssprog, som accepteres globalt," siger kvalitetsspecialist fra Chr. Hansen.
Foto: PR
Foto: PR

Fagpersoner fra 66 lande er blevet enige om en ny version af den internationale standard for fødevaresikkerhed, der bærer navnet ISO 22000.

Det skriver Danmarks officielle standardiseringsorganisation Dansk Standard i en pressemeddelelse.

ISO 22000 er blevet revideret og udkommer den 21. juni 2018. Formålet med ordningen er at skabe en systematisk måde at producere sikre fødevarer på over hele verden, oplyser Dansk Standard.

"Standarden er udarbejdet af interessenter i fødevarebranchen: myndigheder, konsulenter, producenter og forskere. Når brugerne er med i udarbejdelsen, sikrer man, at markedets behov imødekommes," siger Jacob Færgemand, formand for den tekniske komite for fødevaresikkerhed i ISO og nordisk direktør i Bureau Veritas, i pressemeddelelsen.

Den reviderede udgave af ISO 22000 har til hensigt at mindske forsyningskædens kompleksitet, da sporbarhed af fødevarer kan være en udfordring, f.eks. efter tilfælde af sygdomsudbrud.

Fokus på risikohåndtering

Det internationale samarbejde bliver fremhævet af Hanne Benn Thomsen, Senior Quality System Specialist i Chr. Hansen.

"Alle virksomheder i fødevarebranchen, direkte såvel som indirekte, kan certificeres i standarden af en uafhængig, ikke-statslig instans. Brugen af standarden giver et fælles fødevaresikkerhedssprog, som accepteres globalt," siger Hanne Benn Thomsen i pressemeddelelsen.

Hun betegner standarden som en generisk standard, der hjælper med at sætte rammerne for de systemer, der skal implementeres, for at sikre fødevaresikkerheden.

"Systemet giver fødevarevirksomhederne redskaberne til at vurdere, identificere og evaluere risici for fødevaresikkerheden samt værktøjer til at håndtere eventuelle uforudsete risici ved at være i stand til at få kontrol over produkterne og derved skåne forbrugerne så meget som muligt," uddyber Hanne Benn Thomsen.

Fødevaresikkerhed er fremhævet som et af seks fokusområder i DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarers fælles Fødevarestrategi 2030, der ligeledes peger på vigtigheden af et internationalt fokus som følge af øget globalisering og international handel med fødevarer.

Myndigheder viser interesse i fødevarestandard

ISO-formandskab gavner dansk fødevareindustri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også