DI hilser gastronomiske anbefalinger velkommen

19 profiler fra restaurations- og fødevarebranchen har afleveret anbefalinger til regeringen, der skal styrke den danske gastronomis internationale profil.
Foto: Ritzau
Foto: Ritzau

Regeringen arbejder med sit Gastro 2025-udspil for at udbrede det internationale kendskab til dansk gastronomi, og i den forbindelse har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og erhvervsminister Brian Mikkelsen mandag morgen fået udleveret læsning til formiddagskaffen.

19 profiler inden for restaurations- og fødevarebranchen har siden sommeren 2017 har arbejdet på en række anbefalinger til, hvordan dansk gastronomi bør understøttes i fremtiden, og det er disse anbefalinger, som nu er blevet udleveret til regeringen. Anbefalingerne vil indgå i arbejdet med regeringens Gastro2025-udspil, som præsenteres senere i år.

"Regeringen har som den første nogensinde skrevet gastronomi ind i regeringsgrundlaget, og vi går nu i gang med at lave et udspil, som skal hjælpe med at bevare og udvikle den position, som Danmark har fået i den gastronomiske verden," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Team Gastro anbefaler bl.a. at styrke den danske eksport af højt forædlede fødevarer.

"Danmark er kendt for at producere fødevarer af meget høj kvalitet – også målt med international målestok. Styrker vi den danske gastronomis brand, styrker vi Danmarks brand, og vi styrker både den danske eksport og turisme. På den måde sætter vi også Danmark tydeligere på verdenskortet," skriver Leif Nielsen i en meddelelse sendt til FødevareWatch.

Der blev i 2016 eksporteret danske fødevarer for 108 mia. kr.

Team Gastro er sammensat af eksperter med konkret erfaring med gastronomi i Danmark og består af repræsentanter fra organisationer, detail, offentlige institutioner samt nogle af landet dygtigste kokke og iværksættere.

Her er anbefalingerne:

  • Saml og styrk historien om dansk gastronomi
  • Styrk netværk og vidensdeling for produktudvikling
  • Udvikl og brug de danske styrkepositioner målrettet
  • Udvikl redskaber til udvidelse af eksport af danske højværdivarer
  • Skab gode, lokale madoplevelser til turisterne
  • Skærp dansk gastronomis spydspidser
  • Motivér professionelle aktører til at arbejde med madspild
  • Informér om og engagér danskerne i madspildsdagsordenen
  • Skab rammerne for, at alle kan opnå gastronomiske forudsætninger
  • Betragt gastronomi som mere end mad

Esben Lunde inviterer igen til madtopmøde

Noma-direktør skal være formand for nyt gastronomiteam

Esben Lunde indleder europæisk kamp mod svinepest

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også