FødevareWatch

Esben Lunde indleder europæisk kamp mod svinepest

Afrikansk svinepest, som udgør en stor trussel mod dansk svineeksport, skal meget højere op på dagsordenen i EU, mener fødevareministeren. Han appellerer til sine europæiske kolleger om at tage problemet langt mere alvorligt.

Foto: DAUGAARD JENS HENRIK/POLFOTO/arkiv

BRUXELLES

EU skal tage afrikansk svinepest langt mere seriøst end EU-Kommissionen og nogle af medlemslandene gør i øjeblikket.

Sådan lød det i går fra miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), til hans europæiske ministerkolleger på et rådsmøde i Bruxelles.

"Jeg adresserede det under formandskabets arbejdsprogram og sagde, at det er utroligt vigtigt, at det her kommer højere op på dagsordenen. Vi skal have fundet nogle løsninger, hvor de enkelte lande, og EU-Kommissionen tager hårdere fat," sagde Esben Lunde Larsen til FødevareWatch i forbindelse med rådsmødet.

Pesten breder sig

Den afrikanske svinepest, der er en smitsom virussygdom, som medfører meget høj dødelighed i de ramte svinebesætninger, breder sig i øjeblikket vest på gennem Polen og kommer dermed tættere og tættere på Tyskland og Danmark. Det har sat Miljø- og Fødevareministeriet i beredskab, og miljø- og fødevareministeren ser gerne, at andre lande tager problemet mindst lige så alvorligt. Om nødvendigt med pres fra EU-Kommissionen.

"Jeg har henvendt mig til mine kolleger i Rådet, og fra dansk side har vi et ønske om, at kommissionen skal mere aktivt ind i det her og lægge pres på de medlemsstater, hvor man godt kan have tvivl om, hvorvidt det her nu også bliver håndteret fuldstændig som det skal. Flere skal tage det endnu mere seriøst," lød det fra Esben Lunde Larsen, der dog ikke ville navngive de lande, han refererer til.

Den største ulykke

Danmark eksporterede i 2016 svinekød for 30 mia. kr. Heraf var der eksport for 11,8 mia. kr. til lande uden for EU.

Flere scenarier kan udspille sig, hvis pesten spreder sig til Tyskland. Hvis landets eksport til fjerne markeder i blandt andet Asien, lukker, vil enorme mængder svinekød kunne blive omdirigeret til de nære markeder i EU, hvor priserne umiddelbart vil styrtdykke. En spredning til Tyskland kan også komme til at betyde et samlet eksportstop, og så vil eksempelvis sydeuropæiske aftagere af tysk kød skulle finde produkterne i andre markeder, eksempelvis Danmark, hvor prisen på svinekød, så kan forventes at stige kraftigt.

Kommer der et udbrud af svinepest vil det på samme vis skabe enorme problemer for den del af den årlige danske eksport som udgøre af 14 millioner levende smågrise.

"Det her handler ikke bare om, at vi får stoppet vores eksport på den korte bane, hvis pesten når til Danmark. Det udfordrer den landmand, der må have et produktionsstop, og det udfordrer det marked, vi ikke kan levere ind til i forhold til andre producenter. Hvis man ser på det produktionsniveau, der er i dag i lande som Tyskland, Spanien og USA versus os som konkurrent, så vil det få uoverskuelige følger, hvis vi bliver ramt af en blokade på grund af afrikansk svinepest. Det vil være den største ulykke for dansk landbrug, man overhovedet kan forestille sig," sagde Esben Lunde Larsen.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen, har tidligere vurderet, at det vil koste branchen et tab på mellem 2,5 og 3,0 mia. kr., hvis der findes smittede grise i Danmark.

Knappen er klar

Derfor har man i Danmark allerede lanceret flere forskellige initiativer for at komme svinepesten i forkøbet.

For eksempel har man udvidet jagttilladelsen på vildsvin og iværksat en informationskampagne rettet mod blandt andet udenlandske lastbilchauffører i forhold til at bringe fødevarer fra deres hjemland med ind i Danmark. Smitten kan nemlig også spredes den vej rundt.

"Inden vi når det højeste alarmberedskab, har vi en række tiltag, vi kan sætte i værk, og vi har arbejdet gennem længere tid på, at sikre, at vi gør, alt det vi kan, for det trusselsniveau vi er på nu. I det sekund vi bliver ramt af noget, kan vi trykke på en knap og sætte et komplet beredskab ind med en lang række initiativer. Det gælder i forhold til de enkelte landmænd men også i forhold til vores eksportmarked, hvor vi skal sikre os, at der ikke bliver lukket for eksport til for eksempel Asien, som vil være udgangspunkt for den mest sårbare eksportandel," siger Esben Lunde Larsen.

Svinepesten kryber tættere på Danmark: Planer om hegn ved grænsen

Regeringen blæser til kamp mod svinepest 

Russisk slagterigigant ramt af svinepest

 

 

 

Mere fra FødevareWatch

Meyers har fået data på menuen for at holde på kunderne

Fødevarekoncernen har over de sidste to år arbejdet på digitale løsninger, der giver mere viden om, hvor mange der bestiller maden og om de kan lide den. "Det er en helt ny virkelighed for os og åbner for aftaler lang tid i forvejen med grossisterne," siger Meyers kommercielle direktør.

Dansk Dr Oetker-chef stiger i graderne

Efter fire år med ansvar for Storbritannien og Irland rykker Georg Heerdegen Parsbo fra nytår op i hierarkiet og ind i toppen af det tyske hovedkontor i Dr. Oetker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier