FødevareWatch

De manglende kvinder i toppen

FødevareWatch har i en række artikler afdækket, at der kun er meget få kvinder i direktionerne og bestyrelserne i de største danske fødevareselskaber. Her får du et overblik over artiklerne.

Foto: Colourbox

Kvinder er et sjældent syn i direktioner og bestyrelser i føde- og drikkevarebranchens største selskaber.

En undersøgelse foretaget af FødevareWatch viser, at blot 2 ud af 45 direktionsmedlemmer blandt 20 af landets største føde- og drikkevarevirksomheder, som er udvalgt af FødevareWatch, er kvinder. Det svarer til 4,26 pct. På bestyrelsesniveau er 33 ud af 182 medlemmer, svarende til 18,13 pct., i de 20 virksomheder kvinder.

FødevareWatch er i fem artikler dykket ned i den skæve fordelingen og har spurgt forskellige interessenter, hvorfor der ikke er flere kvinder i toppen af fødevarebranchen, og hvad der skal til, for at det ændrer sig.

Om artiklen: En undersøgelse fra 2016 blandt ca. 21.000 virksomheder i 91 lande foretaget af det amerikanske Peterson Institut for International Økonomi peger på, at børsnoterede selskaber med en ligelig fordeling af kvinder og mænd i toppen klarer sig bedst. I den danske fødevarebranche er der meget få kvinder i toppen af de største selskaber.

"Der er rigtig uheldigt for føde- og drikkevarebranchen, fordi langt de fleste kunder er kvinder. Det er dem, der oftest handler det, som virksomhederne sælger. Direktionerne afspejler ikke forbrugerne, og så misser virksomhederne den bedre forståelse af markederne og forbrugerne, der kommer ved, at direktionerne repræsenterer kundegrupperne," siger Christina Lundsgaard Ottsen, ph.d. og forsker i Diversitet i Ledelse ved Aarhus Universitet. Hvor bliver kvinderne af?

Om artiklen: Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer, oplever, at branchen arbejder målrettet på at få flere kvinder ind i direktionerne og bestyrelserne. Han mener, at flere kvinder bør tage uddannelser, der peger i retning af ledelse for at løse udfordringen. DI Fødevarer om manglende kvinder: Det handler om kvalifikationer og fødekæde

Om artiklen: Som en af de få kvinder har Katja Nowak Nielsen fundet vej til direktionen i en af fødebranchens store virksomheder. Hun kæmper for at få både familieliv og job til at hænge sammen og fremhæver fleksibilitet som afgørende.

"Det fylder ikke meget for mig, om jeg er kvinde eller mand"

Om artiklen: Danish Crown mangler kvinder i toppen af selskabet, og derfor har koncernen igangsat en række tiltag for at øge andelen. HR-direktøren fortæller blandt andet, at han er villig til at tage en større chance med en kvinde, fordi det er vigtigt for virksomheden på sigt.

"Hvis vi har to, der er lige gode, så vælger jeg helt sikkert kvinden"

Om artiklen: Danmarks største foodservicevirksomhed leverer år efter år trecifrede millionoverskud, men selskabet har endnu ikke leveret på sin officielle målsætning om at få et kvindeligt bestyrelsesmedlem. Det er der flere årsager til, fortæller økonomidirektør.

Dansk Cater om totalt fravær af kvinder i toppen: Vi kan ikke ophæve tyngdeloven

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier