FødevareWatch

EU-Kommissionen kaster kritisk blik på landbrugspakke

Efter kritik af landbrugspakkens videnskabelige grundlag har EU-Kommissionen henvendt sig til regeringen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). | Foto: /ritzau/Jens Dresling

EU-Kommissionen ønsker svar på, om det er nødvendigt endnu en gang at regne på, hvor meget mere kvælstof regeringens landbrugspakke vil udlede til vandmiljøet. Det skriver Berlingske lørdag.

Henvendelsen fra kommissionen kommer efter kritik fremført af forskeren Bjørn Molt Petersen, der har fået økonomisk støtte til sin forskning fra Danmarks Naturfredningsforening.

I et interview med Berlingske for to uger siden pegede han blandt andet på store usikkerheder ved en af de centrale modeller til at beregne, hvor meget kvælstof fra gødning, der siver ud i vandmiljøet.

Og det har nu altså fået kommissionen til at stille spørgsmål.

"Kommissionen har anmodet de danske myndigheder om deres syn på sagen og spurgt til de danske myndigheders vurdering af, hvorvidt det er nødvendigt at revidere beregningerne bag landbrugspakken," skriver en talsmand for kommissionen, Enrico Brivio, i en e-mail ifølge Berlingske.

"Kommissionen følger den igangværende debat i Danmark om det videnskabelige grundlag for pakken – især hvad angår antagelserne om, hvor meget kvælstof der udvaskes," lyder det videre.

Afviser genberegning

Umiddelbart efter Bjørn Molt Petersens kritik blev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kaldt i samråd. Her affejede han kritikken af beregningerne, der især er leveret af Aarhus Universitet.

"Der er ikke grund til at tro, at udledningen som følge af fødevare- og landbrugspakken bliver større end antaget," siger Esben Lunde Larsen.

"Striden står mellem en forsker betalt af Danmarks Naturfredningsforening og det forskerhold fra Aarhus Universitet, der står bag beregningerne i landbrugspakken," siger ministeren.

I et skriftligt svar til Berlingske lørdag afviser Esben Lunde Larsen en genberegning af tallene.

/ritzau/ 

Mere fra FødevareWatch

Brancheforening får ny formand

De 50 medlemmer i brancheforeningen for plantebaserede fødevarer, Plantebranchen, får ny formand, der nok er kendt af de fleste i den sfære.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier