Mejerierne Øllingegaard og Naturmælk fusionerer

Mejerierne Øllingegaard og Naturmælk fusionerer under navnet "De Økologiske Mejerier".
Foto: Naturmælk
Foto: Naturmælk
AF RITZAU OG THOMAS MØRCH

De økologiske mejerier Øllingegaard og Naturmælk slår sig sammen.

De to mejerier fortæller i en pressemeddelelse, at de samler aktiviteterne under navnet "De Økologiske Mejerier".

Mejerierne fortsætter som to selvstændige enheder med egne produktioner og brands, men med en fælles ledelse.

Naturmælks mejerichef, Leif Friis Jørgensen, skal fremover stå i spidsen for det fælles selskab.

"Det er glædeligt, at fremtidige ønskelige krav til optimering af økologikravene nu kan sikres via fusionen med Naturmælk," siger advokat Knud Foldschack på vegne af Solhvervfonden, der i mere end 25 år har ejet Øllingegaard, i pressemeddelelsen.

Naturmælk blev stiftet i 1994 og har sit udgangspunkt i Sønderjylland, men også gårde på Fyn er blandt de 34 andelshavere, der leverer mælk til mejeriet.

Øllingegaard ligger ved Skævinge nær Hillerød og får mælk fra 11 landbrug på Sjælland.

Fusionen træder allerede i kraft ved årsskiftet.

Stort underskud

Det seneste regnskab for Mejerierne Øllingegaard kom for mere end et år siden, da selskabet fremlagde tal for 2014/15.

Her var der rød tal på bundlinjen, negativ egenkapital og en klar advarsel fra den eksterne revisor.

Det økologiske mejeri havde godt nok mindsket sit tab med cirka 1,7 mio. kr., men realiteten var fortsat et minus på 2,2 mio. kr. på bundlinjen. Det blev akkompagneret af en negativ egenkapital på - 483.753 kr. Dermed blev regnskabet - præcis som året før - afgivet under forudsætning af going concern.

Det betyder, at revisor gør opmærksom på, at selskabets overlevelse de kommende 12 måneder efter regnskabsaflæggelsen er afhængig af, at der kommer penge i kassen, i form af driftsoverskud eller frisk kapital.

"Uden at det har påvirket vores konklusion, skal vi henvise til omtalen i årsregnskabets note 9 og ledelsesberetningens afsnit om udviklingen, hvor ledelsen har anført grundlaget for, at selskabet kan fortsætte sin drift, og dermed begrundet, hvorfor selskabets årsregnskab er aflagt under forudsætning for fortsat drift. Vi er enige i ledelsens vurdering af at årsregnskabet aflægges under forudsætning af fortsat drift," stod der i påtegningen af årsregnskabet.

Tilbagegang i Naturmælk

Tidligere i december fremlagde Andelsmejeriet Naturmælk Amba  regnskab for 2015/16, hvor selskabet oplevede en omsætningsvækst på fem mio. kr., så mejeriet for første gang i historien runder en omsætning på en kvart mia. kr.

På bunden af regnskabet er det dog også tydeligt, at det store mælkeudbud i halen på blandt andet EU-kvoternes ophør har gjort noget ved priserne. Samlet er resultatet for 2015/16 landet i et minus på 4,6 mio. kr. Det er det største underskud i mejeriets godt 22-årige historie, og ifølge Naturmælks mejerichef vil forsinkelserne i prisstigningerne først slå igennem som gevinster i det kommende regnskabsår.

"Det har være et hårdt mejeriår, og det kan vi også se andre steder derude. Det har været svært at komme igennem med de stigninger, som vi ellers havde forventet ville komme," siger mejerichef Leif Friis Jørgensen og fortsætter:

"Vi har fra det tyske marked haft et prispres, fordi behovet for økologksik mælk i det marked steg, og det har presset prisen op på økologisk mælk på landmandssiden. Den stigtning er først for alvor begyndt at slå igennem i det danske marked i det helt sene efterår, og kigger man på forbrugerpriserne, så vil man se, at priserne først nu er begyndt at blive løftet."

Øllingegaard kæmper fortsat for overlevelse

Forsinket Løgismose-samarbejde sætter spor i historisk Naturmælk-regnskab

Oste bliver spydspids i Naturmælks tyske togt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også