FødevareWatch

Sydbank: Carlsberg lukker 2015 i fin stil

Sydbank-analytiker Morten Imsgaard vurderer Carlsbergs 2015-afslutning som fornuftig, mens udsigterne til 2016 er mere beskedne end ventet. Det er desuden positivt for Carlsberg, at Asien-divisionen nu har overhalet Østeuropa, siger han.

Foto: Sebastian Kahnert/AP Photo/Polfoto

Carlsberg leverer overordnet set en fornuftig afslutning på 2015, men forventningerne til 2016 er måske en smule lavere end forventet.

Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks senioranalytiker, Morten Imsgard.

"Overordnet set så lukker Carlsberg 2015 nogenlunde på linje med, hvad jeg havde ventet. De er en spids bedre på salget, og en smule bedre på bundlinjen som følge af lidt lavere særlige poster, end jeg havde regnet med. Indtjeningsmæssigt var mine forventninger måske i den positive ende, så det ser ud som om det overrasker markedet, at de leverer en god afslutning, siger Morten Imsgard, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Carlsbergs overskud på den primære drift (EBIT) før særlige poster landede på 1,409 mia. kr. mod ventet 1,383 mia. kr. Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der for kvartalet blev 14,656 mia. kr. mod en forventning på 14,359 mia. kr.

Senioranalytikeren beskriver 2016-forventningerne som en smule lavere end ventet, men konstaterer i samme åndedrag, at han måske selv har hørt til i den mere optimistiske del af markedet.

"Meldingerne er lidt under ventet. Jeg havde regnet med en midt encifret organisk vækst i driftsindtjeningen, og de siger selv lav encifret organisk vækst, hvilket er en spids under. Til gengæld er de positive forbedringer af deres pengestrømme vigtige i denne periode," siger Morten Imsgard.

Carlsberg venter en lav encifret organisk vækst i driftsindtjeningen (EBIT) i 2016. På grund af volatile valutakurser offentliggør bryggeriet ikke længere forventninger til det rapporterede driftsresultat.

Analytikere, som Ritzau Estimates havde kontaktet før regnskabet, ventede et rapporteret EBIT før særlige poster i 2016 på godt 8,5 mia. kr. mod knap 8,5 mia. kr. i 2015.

Geografisk rebalancering er godt nyt

Det er positivt for Carlsberg, at Asien-divisionen nu har overhalet Østeuropa, selvom den geografiske rebalancering kommer på et lidt trist grundlag. Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks senioranalytiker, Morten Imsgard.

Carlsberg har generelt klaret sig bedre end ventet i Vesteuropa og Asien, mens Østeuropa skuffer en smule, vurderer Morten Imsgard.

"I Vesteuropa leverer de en rigtig god afslutning på 2015, og det er positivt, at Carlsberg får vist, at man er i stand til at øge priserne og forbedre sit produktmix i Vesteuropa. Det slår direkte igennem på bundlinjen," siger Morten Imsgard.

Resultatet af den primære drift i Vesteuropa blev på 1,183 mia. kr. mod ventet 948 mio. kr. I samme periode året før var driftsoverskuddet 1121 mio. kr.

I Østeuropa er billedet en smule mere blandet. Selvom Carlsberg har været i stand til at hæve priserne meget i fjerde kvartal, så falder volumen. Indtjeningen falder som følge af, at en lavere volumen sal dække de høje faste omkostninger, og Østeuropa vurderes ikke som værende helt så stærkt som ventet ifølge Morten Imsgard.

Resultatet af den primære drift for divisionen landede på 253 mio. kr. mod ventet 380 mio. kr. I fjerde kvartal 2014 var overskuddet på denne post 545 mio. kr.

Østeuropa-divisionen kom ud af kvartalet med en omsætning, der var højere end ventet og landede på 2,396 mia. kr. mod analytikernes forventning om 2,241 mia. kr. ifølge estimater fra Ritzau Estimates. I samme kvartal af 2015 var omsætningen 2,708 mia. kr.

Endelig har Asien-divisionen overhalet Østeuropa, hvilket er positivt.

"Asien ser indtjeningsmæssigt bedre ud end jeg havde ventet. Det mest interessante ved Asien er, at 2015 blev året hvor Asien overhalede Østeuropa. Dermed ser det ud til, at mere end fem år med fokus på Østeuropa er slut. Nu kan væksten i Asien opveje problemerne i Østeuropa. Selvom det er på et sørgeligt grundlag giver den geografiske balance bare en bedre stabilitet i selskabet, når man ikke er hængt op på enkelte områder," siger Morten Imsgard.

Omsætningen i Asien lød på 3,181 mia. kr. i fjerde kvartal af 2015, mens det rapporterede driftsresultatet før særlige poster (EBIT) endte på 600 mio. kr. Analytikerne havde ventet en omsætning på 3,331 mia. kr. og et driftsresultat på 538 mio. kr.

Carlsberg inkasserer milliardunderskud - som ventet

Carlsberg forventer lav vækst i 2016

Klausul kan sende verdens bedst sælgende øl i armene på Carlsberg

Medie: Carlsberg lukker flere produktioner i Kina

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier