Analytiker: Spareprogram skal løse de store problemer

Rusland og Storbritannien er de to store problembørn i den gordiske knude, som Carlsberg-topchef Cees 't Hart forsøger at løse med den store omstruktureringsplan, mener analytiker fra Alm. Brand Markets.
Foto: Imaginechina via AP
Foto: Imaginechina via AP
AF RITZAU FINANS

Det er to af Carlsbergs store problemlande, som topchef Cees 't Hart har taget fat i med en stor omstrukturering, der skal løfte overskuddet på sigt.

Og det vil investorerne formentlig tage godt imod, da det ganske enkelt er nødvendigt med en oprydning i Rusland og Storbritannien, hvor Carlsberg har været stærkt udfordret.

Sådan lyder vurderingen fra Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, efter at Carlsberg onsdag har annonceret, at det starter en omstrukturering på 10 mia. kr. Det sker i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

"Man griber fat i Storbritannien og Østeuropa, som er svagt indtjenende hos Carlsberg, og det er massive besparelser, som kan løfte indtjeningen markant ude i fremtiden," siger Michael Friis Jørgensen.

"Så jeg tror, at markedet vil tage godt imod det her, selvom der er ret store nedskrivninger forbundet med det," siger han til Ritzau Finans.

Som en del af planen skal Carlsberg blandt andet sige farvel til i alt 2000 medarbejdere, hvoraf de 1300 allerede har fået besked. Derudover vil bryggeriet gennemføre en række andre besparelser. Omstruktureringen skal løfte indtjeningen med 1,5-2,0 mia. kr. fra 2018.

Hollænderen Cees 't Hart startede som topchef for Carlsberg tidligere på året, hvor han afløste Jørgen Buhl Rasmussen, og han viser nu handling, som har været nødvendig for at få den danske bryggerigigant op i gear, mener Michael Friis Jørgensen.

"Det har været nødvendigt. Carlsberg har ikke kunnet tjene penge i Storbritannien, og den nye topchef har ikke været alt for positiv omkring Rusland, så det er ikke overraskende, at det her sker," siger Michael Friis Jørgensen.

Han venter, at aktien skal op med 3-5 pct., når aktiemarkedet onsdag.

"Men det er meget svært at spå om, hvordan markedet taget imod det her," siger han.

Selve regnskabet for tredje kvartal vil glide lidt i baggrunden, men her var der også ganske fine takter at spore, hvor både omsætningen og den underliggende indtjening var højere end forventet.

"Det er et ganske glimrende regnskab, hvor både udviklingen i Vesteuropa og Østeuropa ser fin ud, men hvor Asien dog er lidt dårligere end forventet. Og hvis man ser på driftsindtjeningen - før særlige poster - så ser det også fint ud," siger Michael Friis Jørgensen.

Overskuddet på den primære drift (EBIT) før særlige poster landede på 3465 mio. kr. mod 3390 mio. kr. i tredje kvartal sidste år. Her havde aktieanalytikerne ventet et fald til 3114 mio. kr., viser et estimat fra Ritzau Estimates.

Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der steg til 18.296 mio. kr. fra 18.120 mio. kr. i samme periode i 2014. Analytikerne havde ventet et salg på 17.861 mio. kr.

Carlsberg starter omstrukturering til 10 mia

Carlsberg fastholder indtjeningsforventninger

Carlsberg: Vesteuropa overrasker - Asien og Rusland skuffer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også