FødevareWatch

Carlsberg: Halv milliard i ekstraindtjening fra rublen

I en analyse regner Sydbank med, at Carlsbergs indtjening vil kunne øges med omkring 500 mio. kr. i år som følge af den styrkede rubelkurs i det vigtige russiske marked.

Foto: Philipp Guelland/AP Photo/Arkiv

Den russiske rubel er blevet styrket, og det gavner Carlsberg, der henter 25 pct. af selskabets indtjening i det ølglade land.

Sydbank fastholder anbefalingen "hold" for selskabets aktie, men løfter indtjeningsestimaterne for Østeuropa som følge af valutastyrkelsen i Rusland i forhold til euro.

Banken skriver i en analyse, at estimatet for Carlsbergs indtjening per aktie i 2015 hæves til 35,21 kr. per aktie fra 33,09 kr. per aktie. Det svarer til en øget indtjening på 500 mio. kr. i år og sker med udgangspunkt i en euro/rubel kurs for 2015 på 60 mod tidligere 80.

"Vi ser dog fortsat stor usikkerhed forbundet med udviklingen i Rusland i 2015. Russisk økonomi står til en betydelig tilbagegang i år, og vi forventer, at forbrugerne vil være meget tilbageholdne. Inflationen er accelereret det seneste halve år, og det udhuler forbrugernes købekraft," skriver Sydbank, der peger på, at de danske øl har fået hård konkurrence af russernes foretrukne spiritus.

Minimumsprisen i detailhandlen på en flaske vodka er således blevet sat 15,9 pct. ned i forhold til niveauet i 2014.

"Det kan være med til at presse ølsalget yderligere. Vi estimerer et volumenfald på 8 pct. i Carlsbergs østeuropæiske forretning i 2015 drevet primært af Rusland, men også Carlsbergs forretning i Ukraine vil bidrage til den negative salgsudvikling," skriver Sydbank, som regner med, at det danske bryggeri trods modvinden kan hæve sin markedsandel og priserne, så det mere end kompenserer for volumenfaldet.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at Sydbank stadig vurderer, at en investering i Carlsberg-aktien på nuværende tidspunkt er behæftet med "ekstraordinær høj usikkerhed", da en optrapning af konflikten mellem Rusland og Vesten omkring situationen i Ukraine hurtigt kan forværre forretningsvilkårene.

Carlsberg-aktien er tirsdag faldet 0,3 pct. til kurs 607,50 kr.

Dansk topchef på vej i AB Inbev-bestyrelse

Royal Unibrew i overhalingsbanen

Verdens største bryggerier får sværere ved at skabe høj vækst

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier