FødevareWatch

Royal Unibrew i overhalingsbanen

Det er en helt unik udvikling, der har været i kursen på Royal Unibrew de seneste fem år - en investering på 10.000 kr. er blevet til 77.440 kr. plus udbytte.

Foto: PR/Royal Unibrew

Det mest kendte danske bryggeri er uden tvivl Carlsberg.

Til gengæld er den danske lillebror, Royal Unibrew, aktionærernes darling.

Set fra et investorsynspunkt har det tredje børsnoterede bryggeri, Harboes Bryggeri, været den dårligste investering i de seneste fem år.

Hvis man i 2010 købte aktier for tre gange 10.000 kr. i henholdsvis Carlsberg, Royal Unibrew og Harboes Bryggeri og solgte dem i år, er udfaldet vidt forskelligt. Carlsbergaktionæren har lige holdt skindet på næsen med en gevinst på godt 2.000 kr. Den samme investering i Harboes er blevet 3.125 kr. mindre værd.

Gevinst på 77.400 kr.

Den heldige, eller dygtige, der satte sine 10.000 kr. på Royal Unibrew kan til gengæld grine hele vejen til banken med en gevinst efter fem år på 77.440 kr. Dertil skal lægges et samlet udbytte fra årene på 927 kr. fra Carlsberg, 6.160 kr. fra Royal Unibrew og 667 kr. fra Harboes, viser en opgørelse fra Dansk Aktie Analyse.

"Royal Unibrew har været gennem en imponerende turn around. Aktiens værdi er blevet mangedoblet siden begyndelsen af 2010. Selskabet overlevede dengang nærmest på bankernes nåde, men ledelsen har fået styr på gælden og fører nu en attraktiv udbyttepolitik. Koncernen købte i sommeren 2013 det finske Hartwall, der ventes at styrke indtjeningen yderligere," siger direktør Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse.

Carlsbergs aktiekurs har derimod ikke kunnet holde takt med C20-indekset. Det er især problemerne i Rusland, der har tynget, og aktien havde et mindre fald i 2014. I begyndelsen af i år er den igen steget.

Harboes har været klemt af af langfristede aftaler med detailhandlen og et presset discountmarked for øl. Harboes er i gang med at udvikle nye produkter og opdyrke nye markeder.

"Det overrasker mig egentlig ikke, at bryggeriet bliver ved med at klare sig så godt.

Royal Unibrew befandt sig meget tæt på afgrundens rand i slutningen af 2008. Siden er hvert et lille hjørne af forretningen blevet endevendt i jagten på simplificeringer og omkostningsbesparelser.

Sammen med en stærk brandportefølje og innovationsevne har det løftet selskabet op i klassen blandt de mest veldrevne bryggerier i Europa. Aktiekursudviklingen afspejler denne totale transformation af selskabet siden starten af 2009. Jeg mener dog ikke, at der er meget mere at komme efter for investorerne de kommende år," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Verdens største bryggerier får sværere ved at skabe høj vækst

Bryggerier skruer ned for opkøb

"Om to-tre år skal special-øl stå for 10 pct. af Carlsbergs forretning i Vesteuropa"

Mere fra FødevareWatch

Spar styrker fokusset på egne mærker

Detailkædens egne private label-varer skal fylde mere i sortimentet, og der sættes derfor fut under udviklingen af nye sortimenttilføjelser på tværs af kategorier som frost, friske fødevarer og non-food. Ifølge mediet The Grocer sker det i et forsøg på at imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter billigere varer i en tid med tårnhøj inflation. Hvilke konkrete produkter, der kommer ud af Spars øgede fokus på private label-mærkerne, melder historien intet om, men detailkæden meddeler, at man har planer om at skabe 90 nye produktlinjer i løbet af 2023 på tværs af alle tre kategorier. Kædedirektør, Louise Hoste, uddyber:”Taget leveomkostningskrisen i betragtning kommer Spars brandteam uden tvivl til at gennemgå alle kategorier for at sikre, at kunderne har passende muligheder for at nå deres budgetter, uanset om det er kunder, der stadig ønsker at forkæle sig med premium, eller kunder, der leder efter billigere varer.”Tilbudsjagten er nu også gået ind på Coops egne mærkerLeverandører om årsforhandlinger: ”Alle ender med at fire på indtjeningen”Danskerne flokkes om tilbud - analysehus peger nye tendenser ud

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier