Royal Unibrew løfter overskud til rekordhøjde

Bryggerikoncernen har i 2014 øget omsætningen med 35 pct. og bundlinjen følger med op i rekordhøjt niveau. Et stort aktietilbagekøbsprogram på 350 mio. kr. sættes i gang.
Foto: PR/Royal Unibrew
Foto: PR/Royal Unibrew

Med et bundlinjeløft på godt 140 mio. kr. efter skat er det lykkedes Danmarks næststørste bryggerigruppe at lande et regnskabsresultat for 2014 på 624 mio. kr.

Ifølge regnskabsmeddelelsen fra Royal Unibrew skyldes det rekordhøje resultat, at blandt andet effektiviseringsplanen for det finske bryggeri, Hartwall, bliver gennemført hurtigere end planlagt, at de øvrige dele af Royal Unibrews forretning levererede solid vækst samt at markedsandelene samlet set blev fastholdt i 2014.

Omsætningen steg i koncernen med 35 pct. til samlet 6,056 mia. kr.

Tilfreds direktør

"2014 har været et tilfredsstillende år for Royal Unibrew. Resultat og cash flow blev det bedste nogensinde. Akkvisitionen af Hartwall er forløbet positivt, og vi er kommet langt med vores forandringsplan og dermed integrationen i Royal Unibrew," udtaler adm. direktør Henrik Brandt i en meddelelse og tilføjer:

"Det markante løft i indtjening og cash flow kan i høj grad tilskrives købet af Hartwall, men også at den øvrige del af vores forretning har haft et godt momentum og fortsat leverer solide resultater. Dette har ledt til, at vi har øget målet for EBIT-marginen på mellemlang sigt fra 13 pct. til 14 pct.

Resultatet før skat beløb sig i 2014 til 826 mio. kr. mod 560 mio. kr. i 2013, og EBIT-marginen blev forbedret med 1,1 procentpoint til 13,6 i 2014.

Om arbejdet med integrationen af finske Hartwall i koncernen, siger Henrik Brandt i årsrapporten:

"Hartwall har gennem mange år tabt markedsandele, specielt inden for øl. Vores kommercielle agenda handler netop om at styrke Hartwalls position i Finland gennem partnerskaber med vores kunder, gennem vores tilstedeværelse i Off-Trade og i On-Trade kanalen samt gennem en styrkelse af vores mange velkendte brands. Det er en proces, som forventes at tage mindst et par år endnu, ligesom det vil kræve betydelige investeringer i vores brands."

Fastholder omsætning i styrkede markeder

På den knap så positive front har der i den seneste tid været talt og skrevet om lavere forventninger til både arbejdet i Finland og Italien, men det har ifølge Henrik Brandt ikke mærket tallene i regnskabet markant.

"På trods af recession i Finland og Italien, det forventede tab af en private label-aftale i Danmark og et forventet fald i markedsandelen i Danmark formåede vi at fastholde en uændret omsætning med et svagt positivt prismiks. Vi har over de seneste år generelt styrket vores markedspositioner i Royal Unibrew samtidig med, at vi i 2014 har fastholdt markedsandelen i Finland efter flere årstab, hvilket er tilfredsstillende," siger han.

Finske og italienske udfordringer

For den kommende fremtid i Finland er udsigterne i Royal Unibrew mere afdæmpede, blandt andet fordi afgiftsniveauet i landet er højt.

"Den finske makroøkonomi er præget af udfordringer, hvilket i de kommende år vil præge det samlede drikkevareforbrug negativt. On-Trade forventes hårdere påvirket af den negative udvikling end Off-Trade. Innovation vil fortsat være et vigtigt element i udviklingen af det samlede drikkevaremarked," hedder det i gennemgangen af bryggerigruppens markeder i årsrapporten.

I italien, hvor Royal Unibrew er til stede i premium-segmentet med blandt andet Ceres Strong Ale, forventer man, at markedet vil "vise et lavt encifret procentuelt fald som følge af negativ økonomisk vækst, lav forbrugertillid, høj ungdomsarbejdsløshed og gennemførte såvel som forventede finanspolitiske stramninger og afgiftsstigninger," som det hedder i rapporten.

Aktietilbagekøb for 350 mio.

Royal Unibrews frie cashflow blev fra 2013 til 2014 løftet fra 598 mio. kr. til 824 mio. kr. og og koncernen tager nu hul på et aktietilbagekøbsprogram på samlet 350 mio. kr., hvis bestyrelsen kan få forslaget godkendt.

"Det solide cash flow har bidraget til en væsentlig gældsnedbringelse, og vores udlodningsprogram genoptages med et betydeligt aktietilbagekøbsprogram og en indstilling fra bestyrelsen til generalforsamlingen om udbyttebetaling," siger Henrik Brandt, CEO, der forventer programmet effektueret inden 1. marts 2016.

Bestyrelsen foreslår derudover, at der udbetales et udbytte på 34 kr. pr. aktie til aktionærerne svarende til i alt 377 mio. kr.

Mere af det samme i '15

Forventningerne til 2015 lyder på mere af det samme med en forventet omsætning på mellem 5,9 og 6,1 mia. kr., mens EBIT-resultatet forventes at havne i 790-890 mio. kr. for helåret.

"Vi forventer, at 2015 bliver et år præget af fortsat forbrugertilbageholdenhed i Europa, især i Finland og Italien, samtidig med, at der er udsigt til strukturelle fald inden for visse segmenter af drikkevaremarkedet. Endvidere ser vi en øget konkurrence mellem både detaillisterne og drikkevareudbyderne," udtaler Henrik Brandt i årsrapporten.

Royal Unibrew og AGF indgår stor sponsoraftale

Finsk Unibrew-konkurrent kæmper med faldende øltørst

Storinvestorer dropper Carlsberg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter