FødevareWatch

Carlsbergs russiske fodlænke løsner grebet en anelse

Danmarks bryggerigigant er i regnskabsårets fjerde kvartal stadig tynget af et nølende russiske marked - om end mindre end ventet.

Foto: Philipp Guelland/AP Photo/Arkiv

Carlsberg præsenterer onsdag morgen et regnskab, der fortæller historien om en nok tynget russisk forretning - men ikke så tynget som analytikerkorpsene havde spået.

Carlsbergs østeuropæiske forretning, hvor hovedparten af aktiviteten er koncentreret om Rusland, hvor selskabet er klar markedsleder med en markedsandel omkring 40 pct., klarede sig bedre end ventet på omsætningen i fjerde kvartal sidste år, mens driftsresultat blev dårligere end ventet.

Østeuropa-divisionen kom ud af fjerde kvartal med en omsætning på 2708 mio. kr. mod 3966 mio. kr. i samme kvartal i 2013. Analytikerne havde ifølge SME Direkt set en omsætning på 2515 mio. kr. i divisionen.

Resultatet af den primære drift for divisionen landede på 545 mio. kr. mod 1139 mio. kr. i samme periode året før. Analytikerne havde ventet en tilbagegang til 654 mio. kr.

Region Østeuropa dækker Rusland, Ukraine, Usbekistan og Hviderusland.

Asien i mindre nedgang

Mens Rusland ikke har trukket så hårdt ned i årsregnskabet som frygtet forud for offentliggørelsen, kommer Carlsbergs satsning, Asien, mindre heldigt ud af regnskabsårets sidste kvartal.

Carlsberg solgte i fjerde kvartal sidste år for færre kroner øl i bryggeriets indtjeningsmæssigt mindste region - Asien - end ventet af analytikerne.

Omsætningen nåede 2984 mio. kr. mod 2153 mio. kr. i fjerde kvartal året før. Den store forskel skyldes konsolideringen af Chongqing. Analytikerne havde ifølge SME Direkt ventet en omsætning i Asien i kvartalet på 3141 mio. kr.

Resultatet af primær drift i regionen blev på 496 mio. kr. mod 436 mio. kr. i samme periode i 2013. Her havde analytikerne ventet 528 mio. kr.

Salget af øl blev på 7,0 mio. hektoliter mod 6,0 mio. hektoliter i samme kvartal i 2013.

"Vores asiatiske forretning, som leverede endnu et stærkt år, har i de seneste år udviklet sig til en betydelig del af Carlsberg, der nu står for 20 pct. af driftsresultatet. Asien har været - og vil forblive - en vigtig vækstdriver for selskabet, og derfor vil vi fortsætte vores investeringsstrategi, hvilket inkluderer investeringer i brands, bryggerier og infrastruktur," skriver Carlsberg i regnskabet.

Positive forventninger til helåret

Carlsbergs overskud for kvartalet landede i underkanten af, hvad analytikerne havde estimeret. Dog ser bryggerikoncernen positivt på fremtiden.

Verdens fjerdestørste bryggeri nåede således i koncernens fjerde kvartal et aktionærresultat - overskud efter skat og minoriteter - på 168 mio. kr. mod et overskud på 1127 mio. kr. i samme periode i 2013.

Resultatet i kvartalet i år var dårligere end ventet blandt analytikerne, der ifølge SME Direkt ventede et nettooverskud på 375 mio. kr.

Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der for kvartalet blev 14.328 mio. kr. mod 15.169 mio. kr. i samme periode i 2013 og en forventning fra analytikerne om 14.797 mio. kr.

Overskuddet på den primære drift (EBIT) før særlige poster landede på 1786 mio. kr. mod 2304 mio. kr. i fjerde kvartal i 2013. Her havde analytikerne ventet 1947 mio. kr.

Særlige poster udgjorde en udgift på 1135 mio. kr. mod en udgift på 262 mio. kr. i samme kvartal året før. Analytikerne havde før regnskabet ventet, at de særlige poster udgjorde en udgift på 732 mio. kr. i kvartalet.

Carlsberg venter for 2015 "midt- til høj encifret organisk vækst i resultat af primær drift". Der offentliggøres ikke forventninger til den rapporterede EBIT grundet volatilitet i valutakurserne ikke mindst den russiske rubel, dog siger topchef Jørgen Buhl i morgenens digitale pressekonference, at Carlsberg er godt forebredt på 2015.

Carlsberg har lagt forventningerne med en kurs på euro-rubel på 75 mod det nuværende niveau omkring 71 rubler for en euro.

Analytikere, som SME Direkt har kontaktet før regnskabet, ventede et EBIT før særlige poster i 2014 på godt 9,4 mia. kr. og et nettooverskud på knap 4,6 mia. kr.

 

Nu vil Carlsberg igen være den (måske) bedste øl i verden

Direktøren for Carlsbergs aktiekurs hedder Putin

Carlsbergs russiske kvaler udløser nedjustering

Mere fra FødevareWatch

Kraftig inflation kan bremse Stryhns Gruppens gode takter

Det friske regnskab for 2021 fra Stryhns Gruppen viser minimal slinger i valsen i et år, der har været præget af svært tilgængelige råvarer og prisstigninger. Flere udfordringer står dog i kø, så de samme økonomiske resultater bliver svære at nå i 2022, siger topchef.

Topskifte i Carlsberg kan sætte en prop i større planer

Heine Dalsgaards farvel som finansdirektør udfordrer stabiliteten i toppen af en virksomhed af Carlsbergs størrelse. Derfor burde eventuelle forestående planer om et snarligt skifte på topposten være sat på standby, mener to headhuntere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier