FødevareWatch

Analytiker forventer større Carlsberg-plan for Rusland

Vil Carlsberg gå endnu mere drastisk til værks, eller vælger bryggerikoncernen at gå igennem nogle rigtigt hårde år i Rusland, spørger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Foto: Imaginechina via AP

Carlsbergs beslutning om at lukke to af sine ti bryggerier i Rusland kommer ikke som nogen stor overraskelse for aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets. Han venter på en større plan for, hvordan Carlsberg vil indrette sig på det stærkt udfordrede marked.

"Det her er en start, og jeg tror ikke, der var nogen, der var i tvivl om, at de to bryggerier ville blive nedlukket fuldstændigt. Nyheden forleden om, at selskabet har indført et globalt ansættelsesstop og fastfrosset lønningerne i hele koncernen er med til at understrege alvorligheden af den her russiske situation," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Produktionen på de to bryggerier, der nu lukkes helt ned, har i forvejen været suspenderet siden september. Nedlukningerne barberer bryggerikoncernens russiske bryggerikapacitet ned til 43 mio. hektoliter om året fra tidligere 50 mio. hektoliter.

"Op til, at vi suspenderede produktionen, havde vi set et faldende russisk marked, og vi har set en fortsættelse af det fald. Det er på grund af økonomien i Rusland, at efterspørgslen falder", siger pressechef Jens Bekke fra Carlsberg til Ritzau Finans.

Analytiker Michael Friis Jørgensen venter, at Carlsberg på et tidspunkt vil komme med en større plan for, hvordan det vil agere på det svækkede russiske marked, hvor selskabet er dobbelt ramt både gennem lavere efterspørgsel og en markant svækkelse af rublen.

"Med den markedssituation, der er i Rusland, og med de udsigter, der er til den økonomiske vækst i Rusland de kommende år, bliver de to bryggerier selvfølgelig lukket ned. Jeg tror, at markedet vil spejde efter, om der kommer en hårdere plan end det," siger Michael Friis Jørgensen.

Spørgsmålet er ifølge analytikeren, om selskabet vil gå endnu mere drastisk til værks eller vælger at gå igennem nogle rigtigt hårde år i Rusland - det er den melding vi venter på, siger han.

"Carlsbergs situation er ikke alvorlig, men det er et selskab med en relativt høj gældssætning og aktiver i Rusland, hvor indtjeningen på grund af rublen er barberet ned. Så selv ratingselskaber kigger selvfølgelig på dem med lidt hårdere øjne nu," siger Michael Friis Jørgensen.

Carlsberg lægger ikke umiddelbart op til yderligere nedskæringer på det russiske marked.

"Man kan aldrig sige noget om fremtiden, men der ingen planer om yderligere lukninger," siger Jens Bekke til Ritzau Finans.

Carlsberg lukker to russiske bryggerier

Carlsberg indfører ansættelsesstop

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier