FødevareWatch

Analytikere om Carlsberg: Rubelstyrtdyk gør ondt

En håndfuld analysehuse har den seneste tid sænket sine forventninger til Carlsberg-aktien, efter at en svækket rubel er med til at trække bryggeriets russiske forretninger med ned.

Foto: Esben Nielsen, Jyllands-Posten

En håndfuld analysehuse har den seneste tid sænket sine forventninger til Carlsberg-aktien, efter at en svækket rubel er med til at trække bryggeriets russiske forretninger med ned.

Det drejer sig om Danske Bank, Jyske Bank og Alm. Brand Markets, der har været ude med revideret syn på det danske bryggeri.

Danske Bank har sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb", Jyske Bank er bekymret på baggrund af de russiske forbrugeres nedadgående realindkomst, og Alm. Brand Markets har regnet sig frem til, at andre valutakurser umiddelbart vil dæmpe den estimerede valutaeffekt næste år til minus 1,3-1,4 mia. kr. målt på driftsresultatet.

"Vi tager en mere forsigtig tilgang til Carlsbergs eksponering i Rusland, efter at Rusland i sidste uge sænkede sit BNP-vækstskøn fra 1,2 pct. til -0,8 pct. sammenlignet med 2014 og på grund yderligere pres på rublen, lyder forklaringen fra Danske Markets.

Danske Markets' 12 måneders kursmål bliver samtidig sat ned til 550 kr. fra 590 kr.

Jyske Bank, der gentager anbefalingen "sælg", fastholder holdningen om, at risikoen i forhold til konsensus for Carlsberg i Østeuropa i høj grad er på nedsiden i 2015, da de russiske forbrugeres realindkomst er nedadgående.

"At vente en omsætningsvækst på 1 pct. i 2015, sådan som konsensus gør med en negativ valutakurseffekt på 16,5 pct., i bedste fald en flad volumentrend og et pris/miks på cirka plus 8 pct., er decideret optimistisk, skriver banken, der venter et volumen/pris/miks på i alt plus 5 pct. mod konsensus på plus 15 pct.

Alm. Brand Markets peger også på den svage rubelkurs, som en altafgørende faktor for Carlsbergs aktiviteter i Rusland.

"Det er problematisk derovre. Det ved vi godt. Carlsberg har længe sagt, at der er stor risiko i Rusland, men har samtidig sagt, at der også er en stor rabat i aktien i forhold til andre bryggerier. Hvis man så lægger rubelkursen ind i estimaterne, så forsvinder den rabat, mener analytikeren.

I alt dækker 34 analysehuse Carlsberg. Otte har en købsanbefaling, 16 siger "hold", og ti mener, at man skal sælge.

Først på eftermiddagen fredag falder Carlsbergs B-aktie mest på C20 Cap-indekset med 4,2 pct. til 484 kr.

Stor fremgang for julespecialøl

Svag rubel koster Carlsberg over halvanden mia næste år

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier