Bryggeri efterlyser protein i dansk maltbyg

Maltfabrikken på bryggeriet S.C. Fuglsang mærker et fald i kvaliteten af dansk maltbyg, og det går ud over eksporten, siger direktør.
Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Den er gal med proteinindholdet i dansk maltbyg, og det går udover eksporten af malt hos S.C. Fuglsang A/S fra Haderslev.

Det siger direktør Henning Fuglsang til DR SYD.

Hvert år omsætter bryggeriet for 300 mio. kr. og eksporter samlet omkring 100.000 ton malt, men på grund af dalende dansk kornkvalitet har Fuglsang oplevet at blive siet fra som leverandør i især Asien.

"I Asien bruger man lidt mindre malt til at brygge en øl, det betyder, at der skal være mere protein i den malt, man sender til Asien, ellers køber de malten i andre lande og så mister vi den eksport," siger Henning Fuglsang.

Direktøren mener, at man bør se på, om ikke danske landmænd skal have lov at gøde lidt mere, for på den måde at hjælpe proteinindholdet op.

Ikke alle melder om ringe kvalitet

Der har i de seneste måneder været sagt og skrevet en del om den danske kornkvalitet, og mens landmænd og landbrugsorganisationer på den ene side har argumenteret for øget gødskning ud fra et kvalitetsargument, har blandt andet Carlsbergs malteri, Danish Malting Group og Valsemøllen på den anden side sagt, at den danske kvalitet er god.

"På den ene side har landbruget ret i, at landmænd i Danmark må bruge mindre kvælstof end i andre lande, og det påvirker proteinindholdet og mængden af avlen negativt," skrev adm. direktør Niels Brinch-Nielsen i et mailsvar til FødevareWatch tilbage i november og tilføjede:

"På den anden side findes der en brødhvedeordning i Danmark, der tillader øget brug af kvælstof på 42.000 hektar, og som de fleste år giver masser af god brødhvede. Sidste år kunne vi stort set nøjes med at bruge dansk brødhvede til alle typer hvedemel. I den forgangne høst har proteinindholdet i hele Europa været lavere – også i dansk brødhvede, hvilket betyder, at vi skal selektere mere og have en lidt større andel af høj protein fra udlandet."

For maltbyggens vedkommende var Kim Jørgensen, der er adm. direktør i Danish Malting Group, Carlsbergs eget malteri, ovenud tilfreds med den seneste høst.

"Årets høst af maltbyg, er den bedste i 100 år rent kvalitetsmæssigt," lød det fra direktøren, som godt kunne forstå landmændenes argument ud fra udbyttemæssigt perspektiv, og at man eksempelvis kan dyrke mere i Tyskland og Frankrig, ligesom han også havde forståelse for, at landmændene kommer til at tjene mindre på grund af verdensmarkedspriserne.

Men i forhold til kvaliteten af dansk maltbyg frygtede han ikke for fremtiden.

"Der bliver dyrket så meget byg i Danmark - det ligger vel på omkring 3 mio. ton, hvoraf de 2 mio. ton skal bruges til at fodre grise - så man kan sagtens selektere det, der virker godt hos os," sagde Kim Jørgensen.

Øl- og brødindustri melder om høj dansk kornkvalitet

Udpint dansk korn er for dårligt til øl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter