FødevareWatch

Frisktappet gårdmælk er et hit

Fænomenet frisktappet gårdmælk er på vej frem som følge af danskernes stadig voksende efterspørgsel på lokale fødevarer.

Foto: Finn Frandsen

For langt de fleste danskere er mælk noget, man henter i en karton i supermarkedet, men for et par år siden begyndte gårdejer Hans Jakob Fenger at sælge frisktappet mælk fra stalden. Salget er siden da vokset støt, og i dag sælger han godt 100 liter dagligt i sin mælkeautomat, som kunderne kommer langvejs fra for at benytte.

Kunderne er vist blevet lidt afhængige af den frisktappede mælk."

Hans Jakob Fenger, gårdejer

”Kunderne er vist blevet lidt afhængige af den frisktappede mælk. Vi har efterhånden mange faste kunder på trods af, at vi ikke har brugt midler på at markedsføre det,” forklarer Hans Jakob Fenger til Foodculture, og pointerer samtidig, at det ikke er den økonomiske gevinst, der trækker.

Til gengæld er der andre vigtige værdier ved at få kunderne ud på gården. Peter Sivertsen vil med Sjællands første mælkeautomat gøre Hans Jakob Fenger kunsten efter, og han ser frem til, at flere kunder får indsigt i hvad et moderne landbrug er.

”Jeg oplever, at det bliver mere og mere nødvendigt at forklare børnene, hvor deres fødevarer kommer fra. En skoleklasse fra Nørrebro aner ikke, hvor havregrynene kommer fra, og hvordan mælken bliver produceret. Og den manglende viden om landbruget kan salget af frisktappet gårdmælk måske være med til at afhjælpe, fordi mange af kunderne er børnefamilier,” forklarer han.

Post.doc Donna Sundbo har ved RUC arbejdet flere år med tendenser og trends indenfor fødevarer.

Hun fortæller til foodculture.dk, at ønsket om at købe mælken på en gård i stedet for i supermarkedet er en tendens, der betegner danskernes ønske om at vide mere om fødevarerne.  Det er ikke længere nok at se og høre reklamernes fortælling om produkterne - nu vil forbrugerne selv ud og opsøge de ægte varer, også selv om det kræver tid og penge.

Mælkepriserne falder - men ikke for detailhandlen

Mælkeproducenter trækkes ned af kæmpe gæld

Danske mælkeproducenter tjente godt i 2013

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier