FødevareWatch

Danske mælkeproducenter tjente godt i 2013

Driftsresultatet blev igennemsnit forbedret med 251.000 kr. i forhold til 2012 for de danske mælkeproducenter

Foto: Finn Frandsen

Efter flere sløje år går det igen fremad for landets mælkeproducenter. I 2013 var det gennemsnitlige driftsresultat på 444.000 kroner, hvilket er en stigning på 251.000 kroner i forhold til året før. Dermed opnåede mælkeproducenterne det bedste driftsresultat siden 2007.

Det skyldes en høj pris for mælken, bedre produktivitet og et lavt renteniveau, viser en ny analyse af landbrugets indtjening, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen Landbrug og Fødevarer.

Til gengæld gik det dårligere for både svineproducenterne og planteproducenterne, der begge fik et ringere driftsresultat i 2013 end i 2012.

Behov for at hæve indtjeningen

Det er Videncentret for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, der har gennemgået produktionsøkonomien inden for hver af de tre driftsgrene.

"Det gennemsnitlige resultat er forbedret væsentligt, hvilket er meget positivt. Der er dog brug for et løft i indtjeningen, hvis vi skal være i stand til at udnytte de muligheder for vækst, som en afskaffelse af mælkekvoterne i 2015 giver," siger Gitte Grønbæk, direktør i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Ifølge hende tegner fremtiden lys for de mælkeproducenter, der kan producere mælken til en konkurrencedygtig pris.

"Når kvoterne afskaffes, er der mulighed for at styrke konkurrenceevnen ved at optimere bedrifternes fulde produktionspotentiale og bidrage med vækst der kan sikre danske arbejdspladser," siger Gitte Grønbæk.

Tilbagegang for planteproducenterne

Planteproducenterne have et godt år i 2012, men det gik ned ad bakke i 2013. I gennemsnit fik de et driftsresultat på 557.000 kroner, hvilket er 158.000 kroner mindre end året før. Det skyldes dårligere priser på afgrøderne.

Også svineproducenterne oplevede en nedgang. Driftsresultatet i 2013 blev i gennemsnit på 422.000 kroner i 2013, godt en halv million kroner lavere end i 2012. Det skyldtes primært, at foderprisen steg, uden at der skete en tilsvarende stigning i afregningsprisen på svinekød.

Mælkebønder rammer muren i Kina

Stigende mælkeproduktion skaber milliardvækst i mejerieksporten

Øget produktion presser mælkepriserne

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier