FødevareWatch

Analytikere har fokus på finsk vækst i Unibrew

Analytikere venter stor omsætningsfremgang i det kommende kvartalsregnskab fra Unibrew. Opkøbet af finske Hartwall i sommeren 2013 ventes at give markant vækst i divisionen Østeuropa.

Foto: Jan Dagø

Når Royal Unibrew tirsdag den 29. april kommer med regnskab for første kvartal, vil fokus være rettet mod det vanskelige finske ølmarked, hvor bryggerikoncernen med opkøbet af bryggeriet Hartwall sidste år er blevet en toneangivende aktør.

Som følge af opkøbet af Hartwall i sommeren 2013 ventes en markant vækst i divisionen Østeuropa. Analytikerne venter, at omsætningen stiger til 610 mio. kr. fra 132 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

På selve det finske marked er der dog ikke grund til at poppe champagnen endnu. Her er der udsigt til en ventet tilbagegang, vurderer Morten Imsgard, Unibrew-analytiker i Sydbank.

"Markedet er præcist så svært, som man kunne have frygtet. Unibrew ved godt, at det ikke er en væksthistorie, man har købt, men mere en mulighed for at restrukturere et ikke optimalt drevet bryggeri. Derfor er det meget op til ledelsesteamet i Royal Unibrew at få sat en strategi, der kan øge selskabets markedsandele på det finske marked en smule," siger han til Ritzau Finans.

Fokus på konkurrenter

Morten Imsgards fokus i regnskabet vil blandt andet være rettet mod, hvordan selskabet står Finland i forhold til konkurrenterne Carlsberg og Olvi.

"Jeg vil kigge efter konkurrencekommentarer, hvor jeg så forventer, at man taber markedsandele. Men man skal ikke undervurdere, at hvis et bryggeri har været en smule forsømt af sine tidligere ejere (Heineken, red.), så tager det noget tid at vende udviklingen," siger Morten Imsgard.

Royal Unibrew har meldt ud, at selskabet i 2014 vil investere 50 mio. kr. i at restrukturere Hartwall, hvilket blandt andet indbefatter op imod 140 stillingsnedlæggelser. Morten Imsgard mener dog, at det endnu er for tidligt at kunne se, hvor langt Royal Unibrew er nået.

"Selskabet skal have lov til at køre sine effektiviseringsprogrammer og strategier året ud. I løbet af året skal man gerne kunne få nogle indikationer på, at det går i den rigtige retning, men her i første kvartal venter jeg ikke at se mange positive pejlemærker at rette sig efter, siger han.

Tilbagegang i Vesteuropa

I divisionen Vesteuropa ventes omsætningen at gå en spids tilbage i årets første kvartal. Analytikerne venter en omsætning på 526 mio. kr. fra 532 mio. kr. i samme periode året før. Det er dog på ingen måde en katastrofe, mener Morten Imsgard.

"Man skal holde øje med, om Royal Unibrew vil være i stand til at holde sine markedsandele. Selskabet har i en årrække vist, at man har en brandportefølje, som forbrugerne er meget loyale over for. Så selvom man opererer i vanskelige markeder, så har man været i stand til som minimum at fastholde markedsandelene, siger han.

I selskabets tredje division, Malt og Oversøiske Markeder, er der endnu engang udsigt til pæn vækst. Analytikerne venter en omsætning i kvartalet på 96 mio. kr. fra 87 mio. kr. året før.

"Det er jo lidt mere en nicheforretning, men det er et ganske attraktivt vækstområde for selskabet og også et område, hvor man godt kan forvente, at selskabet vil satse yderligere for at have et tredje ben på forretningen, som vil kunne levere vækstrater på 10 pct. eller mere i en årrække fremadrettet, siger Morten Imsgard.

Royal Unibrews egne forventninger for hele året lyder på en samlet omsætning på 5750-6050 mio. kr. samt et driftsresultat (EBITDA) på 965-1015 mio. kr. inklusive restruktureringsomkostningerne på 50 mio. kr. Driftsresultatet (EBIT) ventes indregnet omkostningerne at blive 665-715 mio. kr.

Analytikernes forventninger til Royal Unibrews regnskab for første kvartal:

mio. kr.                             Q1 14(e)   Q1 13   FY 14(e)  FY 13 

------------------------------------------------------- 

Nettoomsætning                1229           751     5980      4481 

Salg - Vesteuropa                 526           532     2542      2650 

Salg - Østeuropa                  610           132      2998      1450 

Salg - Malt og oversøiske         96            87       428         381 

markeder 

Driftsresultat (EBIT)                52             62       696        560 

EBIT - Vesteuropa                  56             54       429        424 

EBIT - Østeuropa                    13             -1       232        102 

EBIT - Malt og oversøiske        19            17          91         81 

markeder 

EBIT - Ej allokeret                  -10             -8        -43        -47 

Resultat før skat                     37             55       662       548 

Nettoresultat                          24             41       510       480 

------------------------------------------------------- 

(e) = medianestimater, indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans blandt op til seks analytikere.

Tre af børshusene anbefaler køb af aktien i stærkere eller mildere grad. Et hus har en neutral anbefaling, mens et hus anbefaler sælg. Det gennemsnitlige kursmål er 929 kr.

Regnskabet ventes 29. april om eftermiddagen.

Royal Unibrew har givet pengene igen seks gange

Heineken leverer sober vækst

Royal Unibrew fyrer finsk topchef

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier