FødevareWatch

Sydbank: Unibrew står over for store udfordringer

Trods et overraskende stærkt regnskab står Royal Unibrew overfor en række udfordringer i det kommende år, mener Sydbank-analytiker Morten Imsgaard.

Bryggerikoncernen Royal Unibrew sluttede 2013 overraskende stærkt af på indtjeningssiden, men står over for en række udfordringer i 2014 med et udfordrende marked og integrationen af opkøbet af finske Hartwall, der gør, at selskabets forventninger til 2014 er meget realistiske.

Det vurderer Sydbanks Unibrew-analytiker Morten Imsgard, efter at bryggerikoncernen har fremlagt regnskab tirsdag morgen.

Royal Unibrew kom ud af fjerde kvartal med en omsætning på 1425 mio. kr. mod ventet 1331 mio. kr. Driftsoverskuddet (EBIT) landede på 111 mio. kr. mod et overskud på 96 mio. kr., mens bundlinjen viste et nettooverskud på 124 mio. kr., hvilke var bedre end analytikernes forventninger på 50 mio. kr. mod 74 mio. kr. i fjerde kvartal af 2012.

Fødevarer, drikkevarer, detail, leverandører og services. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

"De slutter 2013 rigtig fint af med et salg, der er lidt bedre ventet og en indtjening, der er noget højere, end jeg havde sat næsen op efter. Men når man dykker ned i tallene, så synes jeg, at Vesteuropa er skuffende indtjeningsmæssigt, hvor man er presset af, at ølsalget rykker sig fra bar- og restaurationsmiljøet og over i supermarkeder," siger Morten Imsgard fra Sydbank.

"Til gengæld formår det baltiske marked at løfte indtjeningen, og det kompenserer lidt for de udfordringer, der er i Vesteuropa, så derfor så lander man et resultat, som i fjerde kvartal er bedre end ventet."

For 2014 venter Royal Unibrew 2014 et lavt encifret fald i omsætningen i procentpoint i forhold til proformaomsætningen i 2013, der inkluderede opkøbet af finske Hartwall.

Driftsresultatet EBITDA ventes i 2014 derimod at være lidt højere end proformaresultatet for 2013.

"Der er ikke udsigt til, at de for alvor kan vokse deres toplinje. Sommeren i 2013 var god, og Royal Unibrew kan jo ikke budgettere med, at det sker igen i år. Til gengæld er det positivt, at man guider indtjening op, og det er en spids til den positive side," siger Morten Imsgard.

"Det kan godt være, at de er presset på toplinjen, men de er i stand til at skrue på nogle omkostningsparametre og sende rigtige brands på gaden, så man kan forsvare sin indtjening, mens man arbejder med endeligt at integrere det endelig opkøb af Hartwall."

Morten Imsgaard venter at integration af Hartwall bliver særdeles afgørende for selskabet i 2014, hvor der ellers ikke ventes at ske det helt store.

"2014 bliver lidt det, man kan sammenligne med et kedeligt mellemstykke på en Tour de France-etape, hvor der ikke kommer til at ske det helt vilde. I år skal de arbejde med at integrere det finske bryggeri, hvor man skal kunne løfte indtjening i det finske og dreje forretningen over mod at være mere kundeorienteret. De skal bevise, at de kan drive den finske forretning bedre, end Heineken ville have gjort," siger Morten Imsgard.

Morten Imsgard venter til gengæld at Royal Unibrew vil være tilbage på ret køl i 2015.

"I 2015 vil Royal Unibrew være tilbage på sporet, hvor de vil kunne udlodde op til 25 kr. i udbytte per aktie, og det vil gøre virksomheden til en af de mest attraktive udbytteaktier på det danske marked," siger han.

Finsk milliardkøb løfter Royal Unibrew

Forretningen kører videre i Ukraine

Bryggerier: Afgiftsnedsættelse virker 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier