Nedturen fortsætter for Fur Bryghus

2019 skulle være året, hvor Fur Bryghus høstede frugterne af flere års investeringer. Virkeligheden er en firdobling af underskuddet og et umiddelbart paradoks i forretningsplanen.
Foto: PR/Fur Bryghus
Foto: PR/Fur Bryghus

En ny festsal og udvidet eventforretning har tilsyneladende ikke formået at vende forretningen hos Fur Bryghus.

Det står klart efter, at bryggeriet tidligere på ugen offentliggjorde et årsregnskab, som kan opsummeres i et ord: Faldende.

På bundlinjen firdobles underskuddet til et minus på lidt over 883.000 kr. i fjor mod ca. 159.000 kr. i 2018. Samtidig falder bruttofortjenesten fra 5,4 mio. kr. i 2018 til 4,6 mio. kr. i 2019.

2019 har ellers stået som året, hvor bryggeriet ifølge bryggeriets forretningsfører, Per Kristensen, gerne skulle have vendt flere års investeringer i bl.a. byggeriet af en koncertsal, som igennem de seneste år har kostet over 2,5 mio. kr. at bygge.

"Vi har sået hårdt de sidste par år, og nu skal vi have høstet noget af det," opsummerede Per Kristensen i fjor til Ritzau Finans.

I forbindelse med det seneste regnskab lægger forretningsføreren vægt på, at man stadig er i gang med at "så hårdt".

"Vi har fortsat mange tiltag, som vi er ved at sætte i gang," siger Per Kristensen til FødevareWatch.

Investeringer

Fur Bryghus har gennem de senere år udvidet virksomhedens nordjyske domicil med en 872 kvadratmeter stor tilbygning, som i dag lægger hus til koncerter, restaurant og events. Spørger man ind til, hvad der ligger til grund for årets øgede underskud, er der dog ikke et konkret svar – til gengæld lægger Per Kristensen vægt på, at Fur Bryghus er en "speciel" forretning.

"Vi er en butik med store sæsonudsving. Det må vi bare sige. Efter vi har fået vores nye festsal, har vi også investeret hårdt i både det og mange arrangementer – og vi har et stort beredskab til at drive de her ting," siger han.

Så grunden til at I øger underskuddet betragteligt, er jeres nuværende investeringer, eller hvordan skal det forstås?

"Nej, det er i kraft af, at vi har brugt flere penge. Den er ikke så meget længere end det – og ikke øget på den øverste linje, som vi gerne ville," siger forretningsføreren.

Så I har flere projekter i søen og flere events. Det lyder jo som mere aktivitet. Men hvad ligger så til grund for, at bruttofortjenesten falder?

"Vi har to ben at stå på. Det ene er restaurant og event, og det andet er bryggeriet. Det var klart, at vi var hjulpet af, at restaurantdelen var bedre i 2018 end det var i 2019," siger han.

Gennem corona med skindet på næsen

Et gennemgående tema i regnskabssæsonens ledelsesberetninger er forbeholdene for indvirkning af covid-19 på selskabets fremtidige drift.

Hos Fur fremgår det af beretningen, at man forventer, at pandemien – og den danske regerings inddæmningstiltag – får "stor betydning for verdensøkonomien". Virksomheden har ifølge beretningen imødegået udfordringerne ved at søge de statslige hjælpe- og kompensationsordninger, hvilket også indebærer mulighederne for dækning af faste omkostninger og kompensation for aflyste koncerter.

Ledelsen forventer, at den ændrede drift vil påvirke både selskabets omsætning og resultat i 2020 negativt, men det var ved regnskabets aflæggelse ikke muligt at spå om effekten, skriver ledelsen i beretningen og konstaterer:

"Ledelsen vurderer at have et tilstrækkeligt likviditetsberedskab."

Hvad ligger til grund for forventningen om tilstrækkeligt likviditetsberedskab?

"Vi forventer, at vi har det, der skal til for at komme igennem dette her," siger Per Kristensen uden at uddybe.

Ser man i selskabets 2019-regnskab, er egenkapitalen i dag barberet med 20 pct. og lander på 3,4 mio. kr.

I har de senere år investeret tungt i bl.a. koncertfaciliterer. I dag er der nogle lidt andre retningslinjer. Hvordan regner I med at kunne få noget ud af de investeringer nu?

"Alt er usikkert omkring vores event-del, og vi har allerede nu måtte aflyse en masse events i løbet af foråret, hvor vi har måtte aflyse vores store sommerkoncert. Vi har fortsat nogle events i efteråret, som vi gennemfører efter retningslinjerne for covid-19," siger Per Kristensen og tilføjer, at det "har været en svær øvelse fra da regeringen lukkede landet 11. marts".

Der gik tingene jo i stå, konkluderer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter