Destillerierne vælter frem: Mange vil omstille til håndsprit

Bryggerikæmper som små destillerier stempler nu ind på produktionen af håndsprit. "Det er nok meget sigende for situationen lige nu: Vi går væk fra ordrebøgerne, får gang i produktionen og så må vi rede trådene ud på sigt," siger brygmester.
(ARKIV) | Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix
(ARKIV) | Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix

Mens presset på det danske sundhedssystem tager til, stempler danske destillerier på stribe nu ind i kampen mod corona. Det står klart, efter at regeringen mandag lempede for mulighederne for at omlægge produktionen til håndsprit.

Blandt producenterne, som vil sætte kedler til rådighed, er destilleriet Braunstein i Køge, som netop er blevet godkendt til at destillere alkohol som kan indgå i desinfektion – og de første flasker forventes at ligge klar inden ugen er omme.

"Lige nu er alt købmandskab indstillet, og vi skal bare i gang," siger indehaver Michael Poulsen til FødevareWatch.

Han uddyber, at destilleriet – som til dagligt producerer whiskey – har indgået et samarbejde med Masava Kemi i Svendborg, som vil stå for at omdanne selskabets alkohol til håndsprit.

Ifølge brancheorganisationen VSOD har omkring 20 destillerier interesse i at omstille produktionen til håndsprit. Hvis omlægningen af produktionen skal give mening, kræver det dog samtidig at man kan sikre råvarerne til produktionen, vurderer organisationen over for FødevareWatch.

Hurtigt ud til forbrugerne

Det er ikke svært at se appellen i håndspritsproduktion. Gennem de seneste dage har sundhedsvæsenet af flere omgange lagt vægt på, at værnemidler – som eksempelvis handsker, masker og håndsprit – er ved at blive en stadig større mangelvare. Dette fik også miljøminister Lea Wermelin (S) til at give dispensationer til produktionen mandag.

Foruden destilleriet Braunstein har flere aktører har allerede meldt sig på banen, herunder Bornholm Snaps, Stauning Whisky og Nyborg Destilleri. Dertil kommer, at Carlsberg tirsdag klokken 10.00 sendte 17.200 liter vinbase fra produktionen af cideren Somersby til Nyborg Destilleri til produktionen af håndsprit.

Hos Carlsberg har man gennem den seneste uge arbejdet med mulighederne for at bidrage til produktionen af håndsprit. Det fortæller brygmester Mikkel Laust Broe, mens en lastvogn i Fredericia er ved at tanke liter efter liter af den vinbase, som skal blive den kommende håndsprit.

Bryggerikoncernen arbejder i øjeblikket ud fra et spørgsmål om, hvem der kan skalere produktionen bedst muligt. I praksis - lyder budskabet - handler det om at få spritten ud hurtigst muligt ud.

"Kort sagt hander det om, at vi får desinfektionsmidler ud, hvor de mangler. Vi har nogle råvarer og noget vin, som vi tænkte ind, om vi kunne få det destilleret til sprit," siger han til FødevareWatch og tilføjer:

"Det er nok meget sigende for situationen lige nu: Vi går væk fra ordrebøgerne, får gang i produktionen og så må vi rede trådene ud på sigt."

Brygmesteren uddyber, at Carlsberg også i fremtiden kunne forestille sig at sende lignende partier af vinbase ud til destillering. På nuværende tidspunkt ser man på, hvilke aktører der kunne skalere produktionen op på den bedste måde, og hidtil har bl.a. virksomheder som Nyborg Destilleri og  Michael Poulsen i Køge været i fokus.

"Som vi forstår det, er det dem, som både har de største kapaciteter i Danmark og teknologien til at få det endelige produkt op på de rigtige procenter," siger Mikkel Laust Broe.

Okay med en dårlig handel

Braunstein-indehaver Michael Poulsen er ikke afvisende over for at destillere på Carlsbergs vinbase – men, pointeter han, "indtil i går vidste jeg ikke, at det var en mulighed". På sin vis understreger det, hvor hurtigt dansk erhvervsliv i disse dage arbejder på at omstille sig de faktiske realiteter under den største sundhedskrise i nyere tid.

Det gør sig ikke mindst gældende, når man ser den kommende den organisatoriske udfordring, der er i vente:

Såfremt Carlsbergs vinbase skal i spil, skal tankvognen - som var ved at blive fyldt hos Mikkel Laust Broe - tappes over på palletanke. Herefter skal disse frem til kedlerne i Køge. I Køge destilleres de mange liter til sprit. Spritten skal herfra til Svendborg, hvor den bliver omdannet til hånddesinfektion.

"I Svendborg har de så ikke tappemaskinerne til at komme det på flaske, så der kører man så håndspritten tilbage til os for," siger Michael Braunstein og tilføjer, at virksomheden i øjeblikket er ved at omstille tappemaskinerne til opgaven.

"Der er ingen tvivl om, at det vil være væsentligt dyrere, end hvis det skete hos de store producenter," siger han.

Men reelt viser det situationens alvor.

På destilleriet i Køge har man således heller ikke nået at regne igennem, hvor meget den færdige håndsprit reelt vil komme til at koste. Lige nu gælder det ganske enkelt bare om at komme i gang, siger Michael Poulsen. Også hvis det viser sig, at der på et tidspunkt vil blive fastlagt prislofter for, hvad det færdige produkt må koste.

"I øjeblikket har vi sat al købmandskab ud af kraft," siger Michael Poulsen.

Så du er okay med, at I potentielt styrer ind i årets værste forretning?

"Ja," konstater han.

"Vi kan i forvejen se, at det bare bliver et af de år, som vi skal komme igennem."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter