FødevareWatch

Norsk Rema-strid spidser til

De norske Rema 1000-ejere vil skrue ned for antallet af leverandører. En række producenter er frustrerede over at ryge af hylderne, og nu opfordrer både den norske statsminister og fødevareminister også forbrugerne til at tage stilling.

I sidste uge meldte Ole Robert Reitan, der i den magtfulde Reitan-familie har ansvaret for Rema 1000-forretningen, at antallet af discountleverandører i fremtiden bliver langt mindre end i dag, og at man vil gøre de færre nationale leverandører til "bedste venner", som så skal levere flere varer.

De producenter, der i fremtiden ikke vil være at finde på hylderne, er som følge af meldingen frustrerede, og de efterlyste politisk handling i sagen, som de mener er ødelæggende for den norske konkurrence.

Hent FødevareWatch-appen til din iPhone HER og til Android HER.

Tirsdag opfordrede statminister Erna Solberg og fødevareminister Monica Mæland ifølge DN.no kunderne til at handle med forbrugermagt og skifte butik, hvis de følte, der var noget galt med måden, hvorpå Rema 1000 opfører sig.

"Jeg kan forstå at mange er utilfredse med at Rema blandt andet afslutter samarbejdet med store leverandører som Mack og Lerum (specialbryggeri og marmeladeproducent, red.). Det er os som forbrugere der afgør om dette er klogt af Rema. Vi må hver især bruge den magt, vi har som forbrugere. Vi må handle, hvor vi finder de varer, som vi vil have. Jeg opfordrer til å skifte butik, hvis du er utilfreds," skriver Monica Mæland i en mail til Dagens Næringsliv.

I Rema 1000 mener man, at den politiske indblanding er utilstedelig.

"Det opleves som meget specielt, at en minister kommer ind og mener noget om forhandlinger mellem parterne i den private sektor, og særligt når det er på direkte forkert grundlag. Jeg håber virkelig ikke, at ministeren mente, hvad hun sagde," udtalte Rema 1000-kommunikationsdirektør Mette Fossum efter udmeldingen fra ministeren.

Mærkevarer som Kims, Sprite, Fanta, Ajax og Palmolive forsvinder i den kommende tid fra Rema-hylderne, ligesom også brands som Dove og Knorr fra Unilever ifølge Aftenposten ryger ud. Angiveligt er samme fremtid sikker for brands som Uncle Bens og Haribo, skriver avisen.

Af flere pressemeddelelser fra Rema 1000 fremgår det mandag og tirsdag, at koncernen forsøger at indlede dialog med Mack-bryggeriet fra nordnorske Tromsø. Rema 1000 vil ifølge meddelelserne skære i antallet af nationale ølleverandører for at skabe plads til lokale bryggerier og øl. Her kommer Mack-bryggeriet ind i billedet som oplagt lokal leverandør i de nordnorske butikker.

Norske bryggerier i hård kritik af Rema 1000

Avis: Rema sender leverandører på porten - i Norge

Reitan klar med ny norsk Rema-strategi

Forsiden lige nu

Konkurrent slår Arla på omsætningsvækst

Hollandske Frieslandcampina har oplevet fremgang på fjerne markeder og skruede markant op for omsætningen i 2017. Bundlinjen går dog tilbage, og topchefen peger på flere årsager til udviklingen.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier