Dansk Erhverv klager over manglende tysk dåsepant

Tyske grænsebutikker har i årevis undladt at opkræve pant af danskere. Men det vil Dansk Erhverv have stoppet.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
AF RITZAU

Danskere, der handler øl eller sodavand syd for grænsen, slipper for at betale dåsepant i de tyske grænsebutikker.

Men det er konkurrenceforvridende, og derfor forsøger Dansk Erhverv nu med EU-Kommissionens hjælp at få stoppet den tyske særordning.

"Der skal være lige konkurrenceforhold, og det er urimeligt, at butikker syd for den dansk-tyske grænse slipper for at overholde eksisterende regler og forpligtelser, som alle andre i Tyskland, Danmark og resten af Europa må respektere," siger Laurits Rønn, der er direktør i Dansk Erhverv.

I dag slipper danskere, nordmænd og svenskere for at betale tysk dåsepant i grænsebutikkerne, hvis de udfylder en såkaldt eksporterklæring.

Kampen for at få indført pant i grænsebutikkerne har stået på i mange år, og faktisk indgik den danske regering sidste år en aftale med den tyske delstat Schleswig-Holstein om et pantsystem, der skal træde i kraft senest i 2018.

Men Dansk Erhverv stoler ikke på, at systemet løser problemet.

"For det første er vi slet ikke sikre på, at det bliver indført. Der blev også lavet en aftale i 2009, som der ikke kom noget ud af."

"For det andet gælder det kun i Schleswig-Holstein og ikke i Mecklenburg-Vorpommern, og for det tredje er der fortsat juridiske tvister omkring aftalen, som ikke er løst."

"Vi har ventet i ti år på, at der skulle ske noget, men nu er tålmodigheden brugt op," siger Laurits Rønn.

Klagen fra Dansk Erhverv suppleres af en advokatundersøgelse. Den siger, at den gældende ordning strider mod både tyske regler og EU-lovgivningen.

Dansk Erhverv forventer, at EU-Kommissionen træffer afgørelse i sagen i 2017. Det skønnes, at danske kunder hvert år køber 650 millioner dåser øl og sodavand i de tyske grænsebutikker.

Ny minister vil genåbne pantaftale

Pantfri grænsehandel lidt endnu

Ny pant på vej på grænsedåserne

Advokatrapport: Tysk pantaftale er juridisk umulig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter