Detailbutikker er ikke skyld i prisstigninger, mener økonom

Erhvervsministerens mistanke om, at dagligvarebutikker hæver priserne mere end nødvendigt, har ikke noget på sig, da det er blevet dyrere for butikkerne at fylde hylderne, skriver erhvervsøkonom.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
af ASGER SKOVDAL JEPSEN

Det er forkert, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) med sit bebudede pristjek på dagligvarer mistænker, at virksomheder udnytter den nuværende høje inflation til at hæve salgspriserne mere end nødvendigt.

Det skriver Morten Laugesen, erhvervsøkonom i Sydbank, i et debatindlæg i Altinget.

Han påpeger i indlægget, at det er blevet dyrere for danske detailbutikker at fylde hylderne, da danske fødevareproducenter er ramt af en ”kraftig omkostningsstorm” i form af stigende råvare- og energipriser, hvilket bevirker højere indkøbspriser for butikkerne.

Samtidig vil det være svært for butikkerne at hæve priserne i de kommende måneder, da detailsalget er faldende som følge af danskernes udhulede købekraft, og at den høje inflation har skabt en øget prisopmærksomhed blandt forbrugere.

”Virkeligheden er derfor, at de inflationsramte forbrugere allerede er godt i gang med at give landets detailbutikker et udvidet pristjek. Det gør det svært at gennemføre ’urimelige’ prisstigninger,” skriver Morten Laugesen.

Store hjælpepakker til erhvervslivet kan have lange udsigter, siger minister

Coop sænker temperaturen yderligere i butikker og på hovedkontor

Sammenlægning af Kvickly og Superbrugsen koster flere stillinger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter