FødevareWatch

Detailbutikker er ikke skyld i prisstigninger, mener økonom

Erhvervsministerens mistanke om, at dagligvarebutikker hæver priserne mere end nødvendigt, har ikke noget på sig, da det er blevet dyrere for butikkerne at fylde hylderne, skriver erhvervsøkonom.

Foto: Miriam Dalsgaard

Det er forkert, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) med sit bebudede pristjek på dagligvarer mistænker, at virksomheder udnytter den nuværende høje inflation til at hæve salgspriserne mere end nødvendigt.

Det skriver Morten Laugesen, erhvervsøkonom i Sydbank, i et debatindlæg i Altinget.

Han påpeger i indlægget, at det er blevet dyrere for danske detailbutikker at fylde hylderne, da danske fødevareproducenter er ramt af en ”kraftig omkostningsstorm” i form af stigende råvare- og energipriser, hvilket bevirker højere indkøbspriser for butikkerne.

Samtidig vil det være svært for butikkerne at hæve priserne i de kommende måneder, da detailsalget er faldende som følge af danskernes udhulede købekraft, og at den høje inflation har skabt en øget prisopmærksomhed blandt forbrugere.

”Virkeligheden er derfor, at de inflationsramte forbrugere allerede er godt i gang med at give landets detailbutikker et udvidet pristjek. Det gør det svært at gennemføre ’urimelige’ prisstigninger,” skriver Morten Laugesen.

Store hjælpepakker til erhvervslivet kan have lange udsigter, siger minister

Coop sænker temperaturen yderligere i butikker og på hovedkontor

Sammenlægning af Kvickly og Superbrugsen koster flere stillinger

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier