Sundhedsstyrelsen fjerner arealkrav og afstandsanbefalinger

OVERBLIK: Onsdag ændrede Sundhedsstyrelsen anbefalingerne til afstand i det offentlige rum. Få overblikket over de gældende regler her.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU OG PETER THOMSEN

Onsdag har Sundhedsstyrelsen ændret anbefalingerne, så det ikke længere anbefales at holde en meters afstand i det offentlige rum.

I stedet skal man nu holde afstand, hvor det er muligt, skriver Sundhedsstyresen i en pressemeddelelse.

Det er ifølge Sundhedsstyrelsen muligt på grund af den høje vaccinationsdækning i Danmark.

"Vi er nu et sted, hvor vi har god kontrol med smitten i samfundet, fordi der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret. Derfor kan vi tilpasse forebyggelsesanbefalingerne, så man både kan opretholde en normal hverdag, samtidig med at vi holder fast i, at vi skal forebygge smitte," siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen markerer de nye anbefalinger, at vi er på vej tilbage til en hverdag, der minder mere om den, vi havde før pandemien.

Der er dog stadig nogle restriktioner, der gælder. Her kan du blive klogere på, hvad der stadig gælder.

  • Åbningstider
    Barer må stadig ikke holde åbent efter klokken 02.00, ligesom butikker heller ikke må sælge alkohol derefter. Det gælder til 1. september, hvor også natklubber og diskoteker kan åbne.
     
  • Ensretning i store butikker
    Det er indtil 1. oktober fortsat et krav til butikker på mere end 2000 kvadratmeter, at trafikken inde i butikken ensrettes.

    Butikken skal også stadig tælle kunder for at sikre, at der ikke kommer for mange ind.
     
  • Coronapas
    Man skal stadig vise coronapas på restauranter og andre indendørs serveringssteder, på festivaler og sommerlejre samt ved indendørs kulturarrangementer og udendørs kulturarrangementer med stående publikum, i lege- og badelande samt liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

    Ved udendørs kulturarrangementer med siddende publikum skal der vises coronapas, hvis der er flere end 2000 tilskuere.

    I fitnesscentre vil der også stadig være krav om coronapas, men det vil kun blive tjekket med stikprøvekontrol.

    De fleste steder gælder kravet om coronapas til 1. september. For natklubber og de største kulturarrangementer gælder det til 1. oktober.
     
  • Mundbind/visir
    Man skal fortsat bære mundbind eller visir, når man står eller går i tog og busser. Det gælder til 1. september.
     
  • Kulturarrangementer
    Ved indendørs kulturarrangementer med siddende publikum er der krav om, at tilskuere sidder på faste pladser, og at der er sektioner med maksimalt 1000 tilskuere.

    Ved udendørs kulturarrangementer med siddende publikum er der krav om, at tilskuere sidder på faste pladser og krav om registrering af tilskuere.

    Ved indendørs kulturarrangementer med stående publikum er der krav om sektioner med maksimalt 500 tilskuere, og der må højest være 3000 tilskuere i alt.

    Ved udendørs kulturarrangementer er der forbud mod overnatning. Der er også krav om sektioner med højest 1000 tilskuere. Det hæves til 2500 fra 15. august. Der må højst være 5000 tilskuere i alt, men det hæves til 10.000 fra 15. august.
     
  • Opfordring til test
    Der gælder stadig en generel opfordring til test på arbejdspladser - dog ikke for færdigvaccinerede og tidligere smittede.

    De ældste elever i grundskolen samt på efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres kraftigt til at tage to ugentlige test. Det gælder til udgangen af september.

Kilder: Coronasmitte.dk, Sundhedsstyrelsen og seneste genåbningsaftale fra 10. juni på Justitsministeriets hjemmeside.

Mangel på arbejdskraft koster ordrer i restauranterne 

Partier afviser nye coronarestriktioner for ikkevaccinerede 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter