Dansk kok skal servere vandmænd på eksklusiv tur i rummet

På en seks timer lang rejse i en rumkapsel skal dansk køkkenchef servere en kreativ menu for seks gæster.
Rasmus Munk, køkkenchef på den danske restaurant Alchemist. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Rasmus Munk, køkkenchef på den danske restaurant Alchemist. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
af ritzau

Når køkkenchefen på danske Alchemist, Rasmus Munk, i 2025 skal bespise seks gæster på en eksklusiv tur til rummet, planlægger han blandt andet at servere aerogel og protein fra vandmænd.

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Turen sker i samarbejde med de amerikanske virksomheder SpaceVIP og Space Perspective.

De seks gæster har hver betalt knap 3,5 millioner kroner for at komme om bord på rumskibet ”Neptune” til stratosfæren, hvor de fra en trykkapsel skal spise middag med udsigt til Jorden.

Ifølge arrangørerne vil turen vare seks timer, og hvem, der får pladserne i kapslen, ligger endnu ikke fast.

33-årige Rasmus Munk tager selv med på turen, hvor han fra et lille køkken skal stå for serveringen af maden.

Han siger, at menuen vil være inspireret af innovation i rummet.

”Vi vil fortælle historier gennem maden. Vi vil snakke om og fremhæve noget af den forskning, der er blevet lavet i løbet af de sidste 60 år.”

Munk løfter ikke hele sløret for, hvilke retter han planlægger at lægge på tallerknerne, men han vil blandt andet inkorporere stjerner, som kan lyse i mørke, og som er lavet af aerogel og protein fra vandmænd.

”Vi arbejder også på et spiseligt stykke rumskrald fra en satellit,” siger han.

”Neptune” vil stige omkring 30 kilometer op - hvilket er et godt stykke under den såkaldte Kármán-linje, som er en definition på grænsen til det ydre rum.

Den er omkring 100 kilometer over Jordens overflade.

Den høje kuvertpris og den anerkendte køkkenchef ligger et godt stykke fra det, der traditionelt set har været den kulinariske oplevelse for folk på rumrejser.

Ifølge AP bestod kosten for den første mand i rummet, den sovjetiske kosmonaut Jurij Gagarin, af bøf- og leverpostej, som han trykkede ud i munden fra en tube af aluminium.

For at spare vægt spiser astronauter på Den Internationale Rumstation i dag særligt frysetørret mad, som kan blandes op med vand, såsom supper.

Alchemist, som ligger i København, har to michelinstjerner.

Den indtager femtepladsen på listen over verdens bedste restauranter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter