Skal der fart på det plantebaserede marked, er de offentlige køkkener et oplagt sted at starte.
Og uden at love noget konkret fortæller fødevareminister Jacob Jensen til Altinget, at de offentlige køkkener i højere grad end nu skal involveres i udbredelsen af de grønne fødevarer.
”For nogle små køkkener kan det måske være svært at overkomme et decideret krav, mens det kan give bedre mening at starte i de store køkkener som hospitalskøkkenerne, hvor der er noget volumen,” siger fødevareminister Jacob Jensen og løfter dermed noget af sløret for de tanker, der kan blive konkret politik.
Debatten, om hvordan det ellers stampende planteboom kommer i gang, har kørt længe, og der er mange bud på, hvad der kan eller skal gøres.
Den grønne tænketank Concito foreslog for nyligt, at man kiggede på supermarkedernes indretning i butikkerne.
Concito: Supermarkeder kunne relativt let skubbe forbruget i grøn retning
De burde kigge ud over ”almindelig købmandslogik,” lød det:
”Almindelig købmandslogik er, at efterspørgsel bestemmer udbud, men her burde supermarkederne påtage sig et større ansvar og præsentere kunderne for de mange lækre, planterige alternativer, der findes i dag,” sagde Mikael Bellers Madsen, adfærdsanalytiker hos Concito.
Dansk Erhverv savner CO2-afgift på fødevarer i kæmpeudbud
Imens har Dansk Erhverv også blandet sig i debatten om de offentlige køkkener, som med fordel kunne indføre en intern CO2-afgift på fødevarer og derved skabe incitament for at skubbe indkøbet over i en mere klimavenlig retning, som man har gjort det i Aarhus Kommune.
Det mener Dansk Erhvervs markedschef Morten Jung, der kommenterede på det statslige kæmpeudbud af fødevareleverancer til 77 kommuners offentlige storkøkkener.