FødevareWatch

FN advarer om at krigen i Ukraine kan føre til global fødevarekrise

Verdensbanken afsætter yderligere 12 mia. dollars til at afbøde krisen.

Foto: Lisa Leutner/REUTERS / X07639

Global underernæring og hungersnød. Så dystre ord bruger FNs generalsekretær, Antonio Guterres, når han advarer om, at krigen i Ukraine kan puste til en allerede ulmende fødevarekrise flere steder i verden. Ifølge FN kan krisen medføre en verdensomspændende krise og ligefrem sult, der kan vare i årevis. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Manglen på korn og gødning kan ifølge generalsekretæren føre til en globale sultkatastrofe, og Verdensbanken har nu afsat yderligere 12 mia dollars til at afbøde det FN betegner som en truende, global fødevarekrise.

Global opvarmning, tørke, corona-epidemien og nu krigen i Ukraine truer ifølge Guterres med at sende millioner af mennesker ”ud over kanten til fødevareusikkerhed”. Det hele forstærkes yderligere af de finansielle markeders frygt for inflation og verdensomspændende inflation. Ordene faldt på et FN-møde i New York, hvor generalsekretæren endnu engang beder Rusland om at få ukrainsk korn og russisk gødning tilbage på verdensmarkedet. Rusland og Ukraine står tilsammen for 30 pct af verdens hvedeproduktion, og det er ikke første gang Guterres appellerer til de to lande om at genoptage eksporten.

FN har tidligere advaret om truende fødevarekatastrofer i Afrika og Asien, men nu taler generalsekretæren altså om en verdensomspændende krise.

Rusland lufter mulighed for at eksportere gødning igen

Hvedepriserne stiger til rekord efter indisk forbud mod at eksportere

FN-chef forventes at afsløre nyt om korneksport

Mere fra FødevareWatch

Gynger og karruseller på Chr Hansens fødevaremarkeder

Mens kvartalstallene i stor stil ligger indenfor skiven, er der store forskelle at finde på ingredienskoncernens markeder på fødevareområdet. Nordamerika kører for fuld damp, mens Kina er bremset mere op på yoghurtfronten som følge af pandemien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier