FødevareWatch

Hvedepriserne stiger til rekord efter indisk forbud mod at eksportere

Efter indisk eksportforbud er hvedepriserne steget til uset højde.

Verdens næststørste hvedeeksportør stoppede i weekenden med at sende mere korn over grænsen. | Foto: Jens Dresling

Indien har forbudt eksport af hvede, og det får hvedepriserne til at nå rekorder.

Prisen på et ton hvede steg mandag til 438,25 euro, da det europæiske marked lukkede, og dermed er den forrige rekord fra den 7. marts på 422,40 euro historie.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

De globale hvedepriser er steget med 40 pct. grundt frygt for mangel, siden Rusland invaderede Ukraine, der normalt står for 12 pct. af den globale hvedeeksport.

Og lørdag kom eksportforbuddet fra Indien, der er verdens næststørste hvedeproducent. Der skal nu en speciel tilladelse til at eksportere kornsorten.

Fra indisk side er begrundelsen, at landet har brug for at beskytte sin egen fødevareforsyning til de 1,4 mia. indere. Også de indiske priser er steget - mellem 20 og 40 pct. - de seneste uger.

Oveni presser de historisk høje varmegrader landet, og marts blev den varmeste marts nogensinde med temperaturer på og omkring 45 grader.

Varmen rammer også de hvedeproducerende landmænd i det nordlige Indien, og regeringen har forudsagt, at produktionen vil falde med mindst 5 pct. i år til fra 109 mio. ton i 2021, skriver AFP.

Alt det her sker på et meget ubelejligt tidspunkt, da Ukraines hvedeproduktion forventes at blive skåret ned til en tredjedel af det normale på grund af krigen. Ukraine er verdens tredjestørste hvedeproducent, mens Kina er verdens største.

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Miljøminister klar til stramme krav til klimadokumentation

Mens EU er på vej med krav om satellit- og GPS-dokumentation på en række fødevarer, der skal mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til FødevareWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier